Dolňák ožije

Zažít město jinak

Sousedské setkání, divadlo, autorské čtení, házení sekerou, karaoke i speciální drinky, to vše a ještě více čeká kolemjdoucí 17. září na olomouckém Dolním náměstí v rámci akce Zažít město jinak.

            Zažít město jinak je pravidelně se opakující akce, která se ve stejný den koná po celé České republice. Hlavním záměrem události jsou sousedská setkání a společné oživení veřejných prostor. Letos poprvé se do akce zapojují i komunity a podniky sdružené kolem Dolního náměstí. „Součástí Dolního náměstí jsem už od roku 2016 a musím uznat, že si mě toto místo velmi rychle získalo. Náměstí je plné zajímavých konceptů a co mě zde baví, je lidský přístup jednotlivých provozovatelů daných služeb. Jsme zde taková jedna větší rodina a jsem moc rád, že skrz naše služby OLOŠLAP, OLOPUNČ a OLODVOREK, který vznikl se záměrem živé kultury ve městě, jsme součástí této rodiny,“ říká s úsměvem kapitán a zakladatel zmíněných služeb Šimon Pelikán.

            Do akce se zapojila řada podniků, které dohromady složily program z kulturních i gastro zážitků, dílniček a otevřených dveří. V rámci akce bude také slavnostně otevřen nový komunitní prostor v Divadle na cucky. „Ve spolupráci s Nadací VIA a programem Milion pro Olomouc od společnosti Kaufland jsme s dobrovolníky Divadla na cucky přebudovali jeden nevyužitý kout a vytvořili prostor takzvané Komunitní oázy. Ten bude sloužit nejen pro setkávání účastníků našich kurzů, diváků a návštěvníků galerie či kavárny, ale také studentům a zájemcům z řad široké veřejnosti, kteří chtějí pořádat společenské debaty, besedy, či jen přátelská posezení a hledají pro svou akci vhodné místo,“ uvedla k slavnostnímu otevření ředitelka divadla Alžběta Kvapilová a zároveň vyzvala k užívání prostoru. „Zveme tímto všechny Olomoučany, aby Komunitní oázu v centru města využívali pro své potřeby. Budeme se těšit na nové akce, které u nás najdou své místo, a na společná setkávání.“

            Celá akce je přístupná zcela zdarma. Za zvýhodněnou cenu mohou návštěvníci navíc ochutnat speciální drink „Dolní náměstí“, který se bude podávat ve vybraných podnicích.

PROGRAM:

14.00 / podium na Dolním náměstí
Divadlo na cucky: Tři oříšky

Neklasická verze klasické pohádky pro lidi a lidičky od 5 let.

Doba trvání: 50 minut

14.00–18.00 / před provozovnou Lounge bar Ataman

Lounge bar Ataman: Dýmkový koutek

Ochutnejte klasický kalyan neboli Ataman vodní dýmku.

14.00 – zavíračka / vybrané podniky

Ochutnejte Dolní náměstí

Přijďte ochutnat jak chutná Dolní náměstí. Zapojené kavárny, hospůdky či restaurace budou lákat návštěvníky na svůj originální osobní vymazlený drink „Dolní náměstí“, a to jak v alko, tak v nealko verzi.

Akce probíhá v Naše Cafévaflárna Hany BiteCafé na cuckyBla bla bla Olomouc a Republica street bar.

15.00 / podium na Dolním náměstí

Dětské knihkupectví Zlatá velryba: Předčítání pro děti

Předčítání pro děti z knížky Tátův dráček (R. S. Gannettová) s Janou Posníkovou.

Doba trvání: 30 minut

15.00–17.00 / NZDM v Olomouci, Dolní náměstí 38, 4. patro

Den otevřených dveří v NZDM

V našem volnočasovém klubu máte spoustu možností. Můžete si zahrát na hudební nástroje, stolní fotbálek či hokej, ping-pong, kulečník a nejrůznější deskové hry. Také si zde můžete zahrát nějakou počítačovou hru, PlayStation nebo jen tak brouzdat po internetu. Pro mladé umělce je možnost nahlédnout do nahrávacího a tanečního studia. Těšíme se na vás.

15.00–18.00 / chill out zóna na Dolním náměstí u Mariánského sloupu

Divadlo na cucky: Dolní jako obývák?

Kde jsou hranice našeho prostoru a co jsme ochotni ještě sdílet? Přijďte společně s architektem Vojtěchem Jemelkou zabořit ruce do písku, stavět sny, hledat měřítko těla a naše hranice. Vždy v celou hodinu si budete moct poslechnout a zhlédnout performance o vzniku města a vývoji veřejného prostoru od pravěku až po současnost.

15.00–18.00 / před salonem Capone Barbershop

Capone Barbershop: Ukázka střihů

Ochutnávka drinků a ukázka střihů. Nechte se ostříhat a oholit.

15.00–19.00 / chill out zóna na Dolním náměstí u Mariánského sloupu

SPOLU Olomouc: Dýňové dobroty

Uživatelé služeb napečou dobroty z dýní z vlastní produkce.

SPOLU Olomouc je nezisková organizace, poskytující osobní asistenci, sociální rehabilitaci, sociálně aktivizační službu, odlehčovací službu a volnočasové aktivity.

15.00–19.00 / chill out zóna na Dolním náměstí u Mariánského sloupu

SPOLU Olomouc: Dílnička

Výroba hmyzího domku a výroba placky.

16.00 / chill out zóna na Dolním náměstí u Mariánského sloupu

Divadlo na cucky: Prezentace nápadů nadané mládeže

Představení mentoringového programu Divadla na cucky pro nadanou mládež, nábor nových účastníků a prezentace projektů týkajících se veřejného prostoru.

Doba trvání: cca 40 minut

17.00–19.00 / OLODVOREK

OLOŠLAP

Jízdy na OLOŠLAPU po Dolním náměstí.

17.00–20.00 / Divadlo na cucky

Czechitas: Vytvoř si animaci během pár hodin

Zkus si programování ve Scratchi – jednoduchém vizuálním programovacím jazyku, díky kterému si můžeš vytvořit vlastní hru nebo animaci během pár hodin! Workshop je určen pro účastníky ve věku 11–20 let, vedený zkušenými lektory z Czechitas, realizovaný v prostorách Divadla na cucky.

17.00–20.00 / Bla bla bla Olomouc

Bla bla bla Olomouc: Den otevřených dveří a házení sekerou

Den otevřených dveří v odpoledních hodinách. V přední části provozovny karaoke jukebox, stage, mikrofony a TV s textem. Ve střední části provozovny Bulzajz – házení sekerou na terč. Obojí vyžaduje určitou dávku odvahy a v tento den jsou vítáni malí i velcí zvědavci.

Výjimečně bez rezervace a i pro mladší než dospělé.

17.00–21.00 / OLODVOREK

OLODVOREK: Vernisáž Vaga Art

Výstava obrazů české umělkyně Katky Kaplanové (Vaga Art) v pop-artovém nádechu a freestyle výdechu.

Od 19.00 také s hudebním doprovodem.

18.00 / Divadlo na cucky

Slavnostní otevření Komunitní oázy

Zahájení provozu komunitní oázy v prostorách Divadla na cucky

Zdeněk Vévoda

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..