Jihočeské divadlo patří v létě pod hvězdy

3. ročník Léta s Jihočeským divadlem

Jihočeské divadlo ve druhé polovině prázdnin připraví pro své diváky unikátní projekt. Soubor opery přichystal velkolepou barokní slavnost v podobě scénického zpracování nejznámějšího Händelova oratoria Mesiáš.


Od 4. 8. do 14. 8. 2022 bude zámecká zahrada patřit skladateli G. F. Händelovi a vládnoucímu krumlovskému rodu Schwarzenberků.
„Poprvé v historii otáčivého hlediště vystřídá inscenování romantických oper barokní oratorium,“ říká ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek. Soubor opery posílí specializovaní hráči na dobové nástroje a vyškolení sólisté v oboru barokního zpěvu. „Do příběhu biblického oratoria Mesiáš vstoupíme skrze postavy Schwarzenberků – zakladatelů barokního divadla v Českém Krumlově a letohrádku Bellaria v zámeckém parku,“ doplňuje ředitel Průdek. Inscenace s originálním výtvarným řešením, které reinterpretuje barokní estetiku, si klade za cíl navrátit diváky do časů, kdy oratorium v Anglii vzniklo, a v nichž se vládnoucí rod Schwarzenberků v parku věnoval nejrůznějším divadelním aktivitám. Režijní koncepci vytvořil a nastudoval umělecký šéf opery Jihočeského divadla Tomáš Ondřej Pilař, který patří mezi vyhledávané specialisty na velké plenérové scénické projekty u nás i v zahraničí. Autorem hudebního nastudování a dirigentem je šéfdirigent orchestru opery Jihočeského divadla David Švec.

Léto s Jihočeským divadlem vzniká v rámci projektu Jihočeské divadlo venkovu a získalo značnou diváckou oblibu. Letos vstupuje do svého 3. ročníku a přináší pestrobarevný mix toho nejzajímavějšího, co může divadlo pod hvězdami ukázat. Zahájení patří souboru Malého divadla.  Folklórní doku-drama Maryša: Příběh vraha odehraje soubor na dvou místech, a to v českobudějovické Žižkárně a ve Volyni u Kaple Anděla Strážce. Best of pohádkový Džubox představí výběr nejoblíbenějších pohádek světa v loutkových klipech v rekreačním parku Volyně i na zámku Blatná. Na Blatné Malé divadlo odehraje také svoji originální „trochu jinou pohádku“ Karkulka vrací úder.

Jihočeské divadlo díky spolupráci s majiteli zámku Blatná má možnost prostor zámeckého parku proměnit ve velkolepé divadelní jeviště. Během dvou srpnových večerů zazní parkem Hudba ke královskému ohňostroji
z pera G. F. Händela a řada ukázek z jeho operních děl. Barokní atmosféru podtrhne dobový ohňostroj, jaký mohli diváci zažít v Londýně v 18. století.

Česká národní opera Prodaná nevěsta nezazní nikde lépe nežli v malebném prostředí návsi Jihočeských Holašovic. Tentokrát bude mít premiéru v autentických blatských krojích, které navrhla významná česká kostýmní výtvarnice Dana Haklová. Režie se opět ujal šéf opery Jihočeského divadla Tomáš Ondřej Pilař, autorem hudebního nastudování a dirigentem je šéfdirigent orchestru opery Jihočeského divadla David Švec.

Celý projekt Léta s Jihočeským divadlem uzavře na začátku září v zahradě zámku v Nových Hradech činoherní soubor divácky úspěšnou komedií Zavolejte Jeevese v režii Martiny Schlegelové.

 

Foto: Mesiáš OH
 
Mgr. et Mgr. Pavla Hornychová
pro Taneční magazín 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..