Jak mluvit o klimatické krizi?

Divadlo hledá odpověď v poslední premiéře sezony

Budoucí lokální hvězda Hochman hraje bývalou globální hvězdu Thunberg. Neobvykle dlouhý název nese nová trpce komediální inscenace Divadla na cucky, jejímž tématem je bezútěšný stav našeho klimatu, především pak způsob, jakým je v současné době komunikován médii a slavnými, ale i původně neznámými osobnostmi. Nezávislá olomoucká scéna naplánovala premiéru na úterý 14. června.

„Jde o úvahu, co může člověk v této situaci dělat. Nejen jako hvězda, ale i jako obyčejný smrtelník,“ uvedl režisér Michal Hába, který s Divadlem na cucky spolupracuje již podruhé (inscenace Opletal byla uvedena v roce 2018 a dosud se hraje). Text Hába připravil pro jediného herce, jehož diváci na scéně uvidí – Marka Kristiána Hochmana. „Markův osobní příběh byl při uvažování o inscenaci zcela zásadní. Momentálně totiž nastává zlom v jeho kariéře, získal roli v seriálu, čeká ho 180 natáčecích dnů, přesun z Brna do Prahy. Bude více na očích a brzy se zřejmě stane známou tváří,“ popsal Hába. „A tady navazujeme na proslov Grety Thunberg o našem podivném světě, ve kterém je věnována větší pozornost například filmovému galavečeru, než největší hrozbě, jaké je lidstvo vystaveno,“ připomněl Hába proslov devatenáctileté švédské aktivistky v Berlíně, kde vyzvala právě celebrity ke spolupráci v boji s globálním oteplováním.

Musí se stát člověk nutně hvězdou, aby mohl o klimatickém rozvratu účinně promlouvat k lidem? A jak by měla média informovat o směřování naší planety v době, kdy se nabízí poutavější témata, jako je pandemie nebo válka na Ukrajině? Divadlo na cucky slibuje i přes tíživé téma humornou podívanou plnou popkulturních odkazů a kontaktů s publikem. „Při představení může být divák atakován tenisovým míčkem nebo planetou Zemí,“ píše se v programu k inscenaci, o jejíž výpravu se postarala Adriana Černá.

Diváci mohou – po úterní premiéře – zhlédnout představení ještě 15., 28. a 29. června.

Vstupenky lze zakoupit online na webové stránce www.divadlonacucky.cz

Foto Marcel Skýba

Zdeněk Vévoda

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..