Pohybová událost sezóny je tady!

9. ročník festivalu MOVE FEST OSTRAVA 2022

9. ročník mezinárodního festivalu tance, cirkusu a pohybového divadla MOVE Fest Ostrava 2022 proběhne od 8. do 14. května v několika ostravských lokacích. Některé z nich se s tancem setkají dokonce poprvé. To je výsledkem dramaturgického záměru ukázat performativní umění jako kulturní aktivitu vhodnou pro širokou veřejnost stejně jako je v dnešní době činohra, nebo koncerty. Protože tanci nemusíte rozumět, stačí ho vnímat. To nejlepší z českého i zahraničního světa tance a nového cirkusu proto mohou diváci letos zažít v Domě kultury města Ostravy, nově zrekonstruovaném Domě kultury Poklad, ale také v Komorní scéně Aréna či foyeru ostravské Nové radnice.

MOVE Fest si letos dává za cíl nejen pobavit, ale také inspirovat. Ústředním motivem přivážených inscenací je často inspirace jiným uměleckým počinem (například knihou Hlad norského spisovatele Knuta Hamsuna, Rembrandtovým šerosvitem či polskou avatgardní umělkyní Katarzynou Kobro). Proto věříme, že i návštěvníci festivalových představení v nich najdou inspiraci k tomu, k čemu zrovna potřebují – ke změně, relaxaci, tvorbě,…

9. ročník v neděli 8. května zahájí výpověď o boji s všudypřítomným tlakem inscenace slovenského uskupení BOD.Y Adrena Axis. Koncept Soni Ferienčíkové připomene divákům, že i ve chvílích stresu je třeba se smát, a že změna aktuálního statusu quo je vždy možná.

Druhý festivalový den – středu 11. května – ovládne mezinárodní dílo Kobro_Spaces v netradičním prostoru, kterému umění sluší, ale často se s ním nesetkává – foyeru Nové radnice. Představení vzniklo propojením čtyř choreografů a čtyř různých tvůrčích přístupů. To vše inspirováno již zmíněnou polskou avatgardní umělkyní Katarzynou Kobro, průkopnicí na poli evropského výtvarného umění.

Festivalový čtvrtek proběhne ve znamení spolupráce s multižánrový happeningem Podchod, ke kterému se MOVE Fest s hrdostí připojuje. Pod vedením odborníků ze slovenského sdružení Spolka a choreografky Štěpánky Mancové zde proběhne urbanistický workshop Kolektivní mapování. Cílem workshopu je reflektovat kolektivní potenciály prostoru a mechanismy, které umí tyto potenciály aktivovat. Výsledek budou účastníci prezentovat v podvečer v rámci veřejné performance.

Hvězda pátečního večera přijede do Ostravy až z daleké Skandinávie a vezme diváky do malého norského podkroví. Z inspirace každodenními šarvátkami na život a na smrt a Rembrandtovým šerosvitem vzniklo magické představení The Loft v podání Jo Strømgren Kompani pod vedením choreografa, který v loňské sezóně v Národním divadle moravskoslezském uvedl nádherný balet Mahlerovy vzpomínky.

Poslední den festivalu – sobotu 14. května – zahájí workshop Movement Fusion pro všechny, kteří nechtějí jen koukat, ale chtějí se také zapojit. Energií vždy nabitý Johnny Minárik tak na čerstvém vzduchu v Komenského sadech zájemcům poodhalí jak na ty nejlepší kousky z jeho originálního stylu propojujícího parkour, tanec a akrobacii.

Program pokračuje v Komorní scéně Aréna inscenací souboru Cirkus TeTy Voyerky, která se pokouší najít odpověď na palčivou otázku dnešní doby “Jsou všechny ženy matkami?” Tři performerky se v ní pohybují na hranici nového cirkusu, tance a fyzického divadla. Diváci se mohou těšit také na vzdušnou akrobacii, děti na scéně a ostrou konfrontaci očekávání s realitou.

Závěr festivalu patří slovenské taneční skupině Debris company a multižánrovému pohybovému divadlu Hunger. Dechberoucími novocirkusové prvky, preciznost performerů a autorský VJing v choreografii na motivy knihy norského spisovatele Knuta Hamsuna dokazují, že i inspirace utrpením rodí skvělá umělecká díla.  

Podrobnější informace o všech představeních a vstupenky na ně diváci najdou na www.movefest.cz a na našich sociálních sítích.

Lucie Sembolová

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..