Jedinečnost české hudební fantazie

Fantazie a zvuková barevnost v dílech Josefa Suka, Bohuslava Martinů a Jana Nováka

Ve čtvrtek 3. března přednese Moravská filharmonie v olomoucké Redutě program, který posluchačům odkryje zákoutí bohaté hudební fantazie tří českých skladatelů. Sólistou večera bude slovenský hobojista Ivan Danko, který společně s orchestrem zahraje Koncert pro hoboj

a komorní orchestr Jana Nováka. Předcházet mu bude Fantastické scherzo Josefa Suka a večer zakončí Symfonie č. 6 (Symfonické fantazie) Bohuslava Martinů. Moravskou filharmonii bude řídit její šéfdirigent Jakub Klecker.

Koncert, který je součástí řady A, tedy Velkého symfonického cyklu, otevře Moravská filharmonie Fantastickým scherzem Josefa Suka. Vzletná, zhruba patnáctiminutová skladba vznikla v roce 1903. Autor ji věnoval skladateli a dirigentu Oskaru Nedbalovi, který byl zároveň jeho kolegou v Českém kvartetu (Suk v něm působil jako houslista a Nedbal jako violista). Díky své hravosti a půvabné melodické lince se dílo už brzy po premiéře stalo velmi oblíbeným.

Jan Novák, rodák z malé obce na Vysočině, strávil řadu let svého života v emigraci, kam jej donutily odejít srpnové události roku 1968. V této souvislosti bylo mnoho jeho děl v Československu až do pádu režimu prakticky neznámých. Mezi Novákovy učitele patřil koncem 40. let po dobu několika měsíců také Bohuslav Martinů, toho času pobývající v New Yorku, kde jej Novák vyhledal. Koncert pro hoboj a komorní orchestr pochází z roku 1952. Třívětá skladba je napsána v neoklasickém duchu. Oplývá jazzovými rytmy, vyznačuje se minimalistickou kompoziční prací s hudebními motivy a po melodické stránce je velmi zpěvná a líbivá. Slovenský hobojista Ivan Danko, který společně s Moravskou filharmonií posluchačům dílo představí, působí již od studií na Vysoké škole hudební

a divadelní v Mnichově jako první sólohobojista orchestru Státní opery ve Stuttgartu. Mezi jeho úspěchy patří např. 1. cena na International Hugo Kauder Competition v New Haven, USA (2009). Významné místo v jeho hudební kariéře zaujímá také komorní hudba, které se věnuje především jako člen tria nesoucího jméno Huga Kaudera, vídeňského skladatele pocházejícího z Olomoucka.

V druhé polovině včera zazní Symfonie č. 6 Bohuslava Martinů, která bývá často uváděna pod názvem Symfonické fantazie. Skladatel původně dokonce zvažoval název „Nová fantastická symfonie“ – nepochybně s myšlenkou na Fantastickou symfonii Hectora Berlioze, programní skladbu s částečně autobiografickým obsahem. Martinů komponoval dílo k příležitosti 75. výročí vzniku Bostonského symfonického orchestru, který ve funkci šéfdirigenta vedl jeho dlouholetý přítel Charles Munch. Skladba reflektuje v té době probíhající studenou válku a je svým vyzněním velmi naléhavá – po slavné bostonské premiéře v lednu roku 1955 nadšený kritik právem konstatoval, že je v ní cosi, co drží publikum po celou dobu v bezdechém napjatém poslechu.

Beseda s umělci začíná v 18.00 hodin v Mozartově sále, navazující koncert se koná od 19.00 hodin v Redutě. Informace o vstupenkách jsou k dispozici na www.mfo.cz.

Klára Mars

pro Taneční magazín 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..