Pražská tržnice ožije pulsující divadelní galerií

Festival Za dveřmi

Venkovní divadelní galerii otevře od 17. do 19. prosince festival pouličního divadla Za dveřmi v Pražské tržnici. Každý den od 16.00 hodin se budou návštěvníci moct projít fantazijním světem světelných a ohňových dekorací, o které se postarají soubory V.O.S.A. Theatre, MansterVille, Blackout Paradox a platforma LightLab. Interaktivní instalace, ohnivé objekty, akrobatické konstrukce, světelné objekty, to vše rozžívané herci a akrobaty v roli kustodů za doprovodu hudby, to je živá instalace Metamorfóza, kterou připravil festival Za dveřmi. Součástí jeho zimní edice jsou také pravidelná andělská setkání každou adventní neděli v centru Prahy.

„Instalací Metamorfóza měníme veřejný prostor ve velkou venkovní galerii. Měníme zároveň představu o zážitku z galerie a oživujeme exponáty. Věříme, že se nám alespoň na chvíli podaří změnit i perspektivu běžných věcí a vrátit dospělému pohled dítěte,“ říká k festivalu jeho ředitel Jakub Vedral. Formou divadelní galerie navazuje festival Za dveřmi na loňskou první zimní edici.

I tentokrát mohou přijít návštěvníci do Pražské tržnice kdykoli v průběhu čtyř hodin, divadelní galerie nemá začátek ani konec. Čekají na ně živý oheň, světlo ve všech jeho barvách a odstínech, mandaly splněných přání, kolosální lavička ze zapomenuté louky, roztodivné květiny roztodivných velikostí, lampa, pod kterou se budou číst příběhy, ptáci plachtící ve větru, písně starých kmenů, oživlé sochy i pohádky. „Přijďte si z divadelních střípků sestavit svůj vlastní příběh, takový, který patří jen vám a jen vy jste jeho vypravěčem, projděte spolu s námi metamorfózou,“ zve Jakub Vedral, který je současně autorem a režisérem divadelní galerie.

Pražané každou adventní neděli také mohli potkat andělské herce na chůdách. Divadelní artisté z uskupení Long Vehicle Circus při svých procházkách městem v jemných performance přinášejí lidem mikropříběhy o klidu, naději a obyčejných zázracích.

Zimní festival pouličního divadla se koná v Praze podruhé, jeho letní edice má už třináctiletou tradici. Vstupné je volné.

Více informací s postupně doplněným programem najdete na www.zadvermi.cz.

Festival Pořádá ArtProm ve spolupráci s ART Prometheus za finanční podpory hl. m. Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury ČR, Městské části Praha 1 a Městské části Praha 7.

Dominika Antonie Pfister

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..