„Alter Ego“

Epos 257 & M. Čáslavka feat, Jan Lesák

Výstava  ALTER EGO umělců Epose 257, Miroslava Čáslavky a Jana Lesáka, která probíhá od  21. 10. 2021 od 19:00 v Galerii NoD do 21. 11. 2021

Projekt ALTER EGO, na kterém v uplynulých letech spolupracovali umělci Epos 257 s Mirkem Čáslavkou, protagonistou kultovního filmu Wiktora Grodeckého Mandragora, umělec Jan Lesák a kurátor Pavel Kubesa, se pohybuje na nejasné hranici mezi anonymními autentickými příběhy a dokumentární fikcí, prostřednictvím které nahlížíme do sociální periferie a kulis drsného nočního života porevoluční Prahy. Výstava uspořádaná v pražském legendárním prostoru NoD/ROXY, který je neodlučně spjat se zakládáním a rozvojem klubové scény a subkultury, chce být živoucím monumentem temného prostředí “divokých devadesátek”.

Epos 257 se profiluje jako umělec, který svými intervencemi často reflektuje citlivá společenská témata nebo opakovaně komentuje problematiku veřejného prostoru a dění v něm samotném. Jeho práce se vyvinula z pouliční graffity scény a dosud se přirozeně pohybuje v urbanistickém prostředí, přičemž často používá různorodou ikonografii města.

Během jednoho z průzkumů metropole, umělec, jehož identita zůstává dosud neznámá, našel anonymní zápisníky a VHS kazety, které v jistém smyslu navazují na příběhy odehrávající se v Praze v letech okolo natáčení kultovního filmu režiséra Wiktora Grodeckého Mandragora (1997). Epos 257 v nalezeném materiálu vypozoroval podobnosti s hlavní postavou zmíněného filmu, mladým Markem, kterého ztvárnil tehdy začínající herec Čáslavka. „To co jsem objevil mě natolik fascinovalo a zároveň přinášelo úzkostlivou tíseň. Otevřel se přede mnou příběh, který se začal sám vyprávět. Vzpomněl jsme si na období, kdy mě jako teenagera zasáhl film Mandragora, stejně jako celou dospívající generaci klubové scény té doby. Z Mandragory se postupem času stal kult a doslova panoptikum 90. let,“ uvádí umělec EPOS 257.

Umělec s Čáslavkou následně navázal kontakt, který vyúsťuje právě v projekt ALTER EGO, do nějž společně přizvali ještě konceptuálního fotografa Jana Lesáka, aby po téměř tříleté spolupráci připravili společnou výstavu.

Hlavní postava Marek a jeho představitel Miroslav Čáslavka inspiroval vizuální umělce Epose 257 a Jana Lesáka skrze náhodně nalezené osobní věci a řadu zápisníků k takřka archeologickému průzkumu. Umělecký výzkum archivních materiálů se tak autorům stal odrazovým můstkem pro kolaborativní rozplétání složité struktury sociálních a subkulturních souvislostí,“ přibližuje výstavu kurátor Pavel Kubesa z pražského Experimentálního prostoru NoD.

Experimentální výstava ALTER EGO tak zpracovává nejen nalezený materiál, ale navazuje volně také na samotný film Mandragora, snímek zachycující poměry první poloviny devadesátých let v Česku, kde kulisou je pražské Hlavní nádraží a někdejší svět mladých prostitutů. „Výstava z inspiračních materiálů přejímá spíše emocionální energii a současně i určitou formu filmové imaginace, která je pro snímek Mandragora charakteristická. Autoři společně prezentují jistou spekulativní mez mezi skutečností a fikcí, která místo aby poodkryla skutečný příběh, nabízí divákovi plastický multimediální obraz jedné pomalu zapomenuté a temné éry porevoluční noční Prahy,“ dodává Kubesa.Toto je váš nový textový blok a v něm první odstavec.

 

Galerie NoD EPOS 257 & MI(A)REK ČÁSLAVKA feat. JAN LESÁK Alter Ego Kurátor: Pavel Kubesa

Vernisáž: 21. 10. 2021, 19:00

Výstava potrvá do 21. 11. 2021

NoD, Taneční magazín

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..