Úspěch v X10

Vznik nacismu….

Divadlo X10 Vás zve na premiéru inscenace Úspěch, prvního dílu Feuchtwangerovy trilogie Čekárna, která se uskuteční 13. 10. 2021 v 19:30 v Divadle X10
 
 
ÚSPĚCH
 

Úspěch je prvním dílem románové trilogie Čekárna německého židovského spisovatele Liona Feuchtwangera, kterou postupně Divadlo X10 v následujících dvou letech uvede ve svém prostoru na Národní třídě. Feuchtwanger v trilogii s neuvěřitelnou hloubkou zachytil vznik nacismu a tato jeho téměř dokumentární práce odhaluje tendence doby i konkrétní lidské motivace. Divadlo X10 tímto ambiciózním projektem poukazuje na možnosti velké činohry v nezávislém divadelním sektoru.

První díl trilogie v režii uměleckého šéfa Divadla X10 Ondřeje Štefaňáka se věnuje odhalení latentního nacismu rozdělené společnosti, který prostřednictvím samozvaného vůdce získává organizovanou a legitimní formu. Úspěch je výmluvným příkladem dramaturgické koncepce Divadla X10, kterou prostupuje téma polarizace názorového spektra ve společnosti a s tím související vzestup agrese, k němuž hledá paralely v naší novodobé historii.


V prozatím největším hereckém obsazení jsou herci spolupracující s Divadlem X10 pravidelně (Krausová, Bárta, Grundman, Hrabák, Chmelař, Jankovský, Marhold) i tváře nové (Jiráček, Kranich). Herci jsou doplněni rozsáhlým sborem dobrovolnic, které divadlo začleňuje do umělecké praxe a dává jim možnost vzdělání a zkušenostního rozvoje.

Barbora Koláčková
pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..