»Big Pulse Dance Alliance«

Vyhlašuje sérii nových projektů a aktivit, které podporují umělce, zapojují diváky a rozvíjejí scénu současného tance

Oona Doherty (UK), Silvia Gribaudi (IT), Marco da Silva Ferreira (PT) a Amala Dianor (FR) jsou prvními umělci, které „Big Pulse Dance Alliance“ zve ke spolupráci. Oficiálně to bylo oznámeno ve čtvrtek 8. dubna v rámci festivalu tance „Sismògraf“ v Olotu ve Španělsku.

Big Pulse Dance Alliance“ je sítí 12 evropských tanečních festivalů a institucí, které svedla dohromady společná vize. Zahájili čtyřletou spolupráci na různých aktivitách, jejichž cílem je rozvíjet a posílit scénu současného tance napříč Evropou. Českou republiku v ní reprezentuje „Mezinárodní festival TANEC PRAHA“.

Během oznámení prvního výběru umělců v rámci festivalu „Sismògraf“ (Sismògraf Dance Festival, Olot, ES), umělečtí ředitelé zapojených festivalů sdíleli, jakým způsobem se „Big Pulse Dance Alliance“ chystá dosáhnout svých cílů. Mezi ty hlavní patří podpora umělců a rozšíření nabídky kvalitních produkcí pro velké scény Evropy. A také oslovení různorodého publika, roztančení nových prostor a vytvoření živé sítě evropských festivalů tance.

Program „Big Pulse Scaling Up“ podpoří umělce v posunu při tvorbě děl od menších po velká jeviště. Právě pro tento projekt byli vybráni první čtyři umělci –  (UK), Silvia Gribaudi (IT), Marco da Silva Ferreira (PT), Amala Dianor (FR). Jejich díla budou koprodukována a následně představena v rámci turné na dalších partnerských festivalech.

Oona Doherty

Cílem druhé série projektů – „Big Pulse Open Air“ – je propojit umělce a diváky. A to prostřednictvím odvážných a fascinujících představení, která jsou oslavou řeči těla. Přijímají se přihlášky od umělců, kteří mají zájem vytvořit lehce přenosná a k životnímu prostředí šetrná díla pro veřejný prostor. Expression of Interest lze zasílat do 16. dubna 2021.

Silvia Gribaudi

Kromě těchto projektů „Big Pulse Dance Alliance“ dobře chápe výzvy a tlaky, jimž umělci a celý taneční sektor v současné době čelí. Díky „Visiting Artist Programme“ budou mít tvůrci i vystupující možnost navštívit partnerské festivaly. Aby získali příležitosti pro tvůrčí výměnu a navázání nových kontaktů.

Další projekt – „Winter Intensives and Mentoring Programme“ – se navíc zaměřuje na rozvoj manažerských schopností. A zároveň se zabývá ekologickými a dalšími zásadními výzvami, které jsou stěžejní pro vytvoření udržitelných pracovních podmínek.

Marco da Silva Ferreira

Big Pulse Dance Alliance“ si, díky širokým evropským partnerským kontaktům a početným aktivitám, klade za cíl vytvořit živou a trvalou síť festivalů, spolupracovat s umělci i veřejností a zajistit trvalý rozvoj scény současného tance.

Pořádá:

Tanec Praha z.ú.

Za podpory:

MK ČR, MHMP, MČ Praha 3, Kreativní Evropa

Mediální partner:

Česká televize

Amala Dianor

Partnerské festivaly / instituce Big Pulse Dance Alliance: Tanz im August / HAU Hebbel am Ufer (DE), Dance Umbrella (UK), Dublin Dance Festival (IE), Julidans (NL), New Baltic Dance (LT), ONE Dance Week (BG), Torinodanza Festival (IT), Zodiak Side Step Festival (FI), Sismògraf Dance Festival (Katalánsko – ES), International Dance Festival TANEC PRAHA (CZ), CODA Oslo International Dance Festival (NO) a Danscentrum Sverige (SE)

Foto: archiv Big Pulse Dance Alliance

Kateřina Kavalírová

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..