»Amerikánka« pomáhá všem potřebným

Na Jatkách78 se (nejen) představení „Amerikánka“ v současné době nemůže hrát, ale pomáhá. Spolu s ním můžete napomoci i vy – spolku Medici na ulici.

Vážení čtenáři, příznivci divadla a Jatek78,

vzhledem k nařízení Vlády ČR ruší nebo přesouvá Jatka78 svá představení. Tudíž se ruší také dubnový blok představení „Amerikánek“, který byl ještě původně standardně uveden na programu (http://www.jatka78.cz/cs/inscenace/amerikanka), v režii Viktora Tauše. „Amerikánka“, společně s divadlem Jatka78, vyzvala diváky téměř vyprodaných vystoupení, aby nepožadovali navrácení vstupného. Kromě činnosti Jatek78 a „Amerikánky“ se totiž oba tyto subjekty rozhodly podpořit spolek Medici na ulici, který se zabývá péčí o bezdomovce. Ti jsou, společně se starší částí obyvatel, nejohroženější skupinou v nákaze koronavirem.

Divadelní představení ,Amerikánka´ se zrodilo z vyprávění mezi dvěma bezdomovci. Cynismem jsme se v tom čase smáli představě, že žádné dno neexistuje, protože člověk si umí ublížit vždycky ještě víc. Když se oprostím od tehdejšího cynismu, tak bych tyto slova parafrázoval pro dnešní dobu takto: ,Člověk na tom nikdy není tak zle, aby neměl vidět, že někteří jsou na tom hůř.´ Navzdory zrušeným reprízám, vzdor tomu, že na hraní jsou existenčně závislí někteří z naší company, ale i pro udržitelnost hraní ,Amerikánky´ do budoucna, jsme se rozhodli darovat 20.000,-Kč spolku Medici na ulici. Tvoří ho studenti lékařských fakult, kteří se nejen v těchto dnech starají o bezdomovce, tedy komunitu, která je v podstatně větším ohrožení než my všichni ostatní. Pro příští dny a měsíce připravujeme s ,Amerikánkou´ několik akcí, při kterých můžeme aktivitám Mediků na ulici pomoci společně,” Viktor Tauš.

Režisér této inscenace Viktor Tauš

Lidé, kteří mají kde bydlet, si prostě nasadí roušku a zavřou se do izolace. Ti, co žijí na ulici, ale nemají kam jít. Díky ,Amerikánce´ a vaší pomoci nakoupíme potřebný materiál a ochranné pomůcky, abychom i v době krizových opatření dál mohli pomáhat lidem bez domova. Pro tuto zranitelnou populaci by totiž šíření nákazy, ale i nedostatek zdravotní péče, mohl mít devastující následky. Děkujeme, že pomáháte s námi,” děkuje všem těm, kteří pomohli i pomohou za spolek Medici na ulici Anna Ouřadová,

(https://cuni.cz/UK-9687.html).

Snímek z představení

Jdete s námi do toho?

Divákům vlastnícím vstupenky na zrušená dubnová představení, kteří se rozhodnou, že si nechtějí nechat vrátit vstupné, ale darovat ho, nabízí „Amerikánka“ možnost sdílené pomoci souběžně třem projektům.
Kam půjdou vaše peníze ze vstupného:

1/3 půjde na účet spolku Medici na ulici

1/3 pomůže domovské scéně „Amerikánky“ Jatkám78

1/3 zajistí režijní náklady zrušených repríz a umožní souboru hrát „Amerikánku“ i nadále.

Co za to?

Kromě pomoci druhým a dobrého pocitu, bude každému dárci jmenovitě poděkováno v závěrečných titulcích filmového záznamu divadelního představení „Amerikánka“. Tereza Ramba bude pro diváky doma streamovat čtení z „Amerikánky“ na svém vlastním instagramovém účtu: (http://www.instagram.com/tereza.voriskova), ke kterému se postupně připojí Eliška Křenková, hudebník Petr Ostrouchov a režisér Viktor Tauš. Přesné datum bude oznámeno prostřednictvím sociálních kanálů „Amerikánky“ a Terezy Ramba, předpoklad je jeden den v termínu 2. – 4. dubna.

Nasazené zůstávají zatím červnové termíny Amerikánky, doufáme, že již bude možné je odehrát!

Foto: Jatka 78 a Eva Smolíková

Zuzana Hošková

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..