»NARUBY«

Již 6. ročník mezinárodní taneční soutěže v Brně

Brněnská Baletní škola Řetězové reakce, která se zabývá převážně výukou klasického tance pro dospělé, pořádá již 6. ročník mezinárodní soutěže pro amatérské tanečníky – „NARUBY“. Soutěž byla založena v roce 2014 baletní školou „Řetězové reakce“ ve spolupráci s tehdejší studentkou Hudební fakulty brněnské JAMU Zuzanou Vrajíkovou (jednalo se o její absolventský projekt). Soutěž se již od prvního ročníku odehrává v Brně – v Divadle na Orlí a participují na ní studenti oboru hudebního manažerství JAMU.

NARUBY“ je výjimečná svým přístupem k hudebnímu doprovodu a kreativitě tanečníků a choreografů. Její princip spočívá v tvorbě choreografií klasického tance na moderní hudbu a naopak moderních čísel s doprovodem hudby klasické. Kreativita a vztah k hudbě jsou také nejdůležitějšími kategoriemi hodnocení. Jedná se tedy o příležitost vidět tanec tak, jak se to většinou na ostatních soutěžích nebo představeních nepodaří, příp. se i inspirovat. Na soutěži bývají k vidění vynikající výkony ve všech kategoriích.

Motto soutěže zní „Vraťme tanec do života, vraťme život tanci“ a vychází z našeho cíle znovu si tanec, tvorbu i soutěž samotnou „užívat“ a projevit svoji individualitu. Nadto budeme letošním ročníkem připomínat rovněž 30. výročí Sametové revoluce, která měla velký význam rovněž pro svobodu umělecké tvorby.

Letošní workshopy jsou určeny pro účastníky soutěže, nicméně v případě volných míst se mohou zúčastnit rovněž zástupci veřejnosti přihláškou na e-mailové adrese naruby.info@gmail.com, příp. přes facebookovou stránku.

V letošním ročníku povedou workshopy klasického tance paní Renáta Poláčková, bývalá primabalerína Zemského divadla v Brně, a baletní mistr baletu Národního divadla Brno Gustavo Beserra Quintans; moderní workshopy vyučují Lukáš Nastišin (contemporary) a Tina Hažinčáková (Gyrokinesis).

Matúš Mlích

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..