»TABARNAK« hitem letošní LETNÍ LETNÉ

Znamenitě namíchaný novocirkusově hudební koktejl „Tabarnak“ kanadského Cirque Alfonse patří bezesporu k hlavním atrakcím letošního festivalu LETNÍ LETNÁ. Máte možnost na něj jít ještě 14 x. Včetně dnešního večera. A určitě neberte s sebou děti pod šest let!!!

Již dlouho před samotným zahájením festivalu LETNÍ LETNÁ 2019 se objevovaly na internetové síti i jinde inzeráty typu: „Koupím lístky na Cirkus Alfose, představení Tabarnak.“ A většinou nabízely až pětinásobek původní ceny. A opravdu, dopadaly na úrodnou půdu. Proč? Znamenitě namíchaný novocirkusově hudební koktejlTabarnak“ kanadského Cirque Alfonse patří bezesporu k hlavním atrakcím letošního festivalu LETNÍ LETNÁ. Koneckonců, jeho představení je vyhrazen i vlastní stan. Konkrétně ten s číslem 5.

Tiskové materiály a upoutávky charakterizovaly toto představení jako „moderní křížovou cestu s muzikou“. Ano, „Tabarnak“ je možné chápat jako novocirkusový muzikál. Ale je současně postaven i na vyšší divadelní platformu. Akrobacie zde není samoúčelností, nýbrž je podřízena celku a dějové ose sakrálního příběhu.

Akrobaté a akrobatky se stávají chvíli zpěváky (nabízí se otázka, zda je skvělá Julie Carabinier Lépineová lepší akrobatkou či zpěvačkou?), občas rekvizitáři, ale zejména jsou sami sebou. V tom jim pomáhají, často v rychlých sekvencích obměňované, kostýmy z tvůrčí dílny Sarah Balleuxové. Ale nejen ony…

Živě pulsující hudba kapely, ve složení elektrické kytary, klávesy a bicí, dává vyniknout autorské hudbě Davida Simarda. Jeho kompozice nejen dokreslují jednotlivé pasáže inscenace širokou škálou žánrových valérů. A to od rockověji stavěných kompozic, až po téměř etno-motivy. Zde nezbývá než opět vyzdvihnout Julii Carabinier Lépineovou a její pěvecký výkon. Obzvláště, když k němu přistupovala zadýchaná po náročných akrobatických kreacích.

Nejvíce bych akcentoval interaktivní zapojení obecenstva. Například jeho spontánní vztyčení se a společný zpěv hymny. A vůbec nejvíce je nutné ocenit i zařazení pasáží v češtině! Působilo to, i přes akcent protagonistů, mile a zavonělo úctou k divákovi. Rozhodně nešlo o pražádné podbízení se!

Scéna Francise Farleyho je zdánlivě jednoduchá, ale mnohoznačně a multifunkčně využitelná. Průběh příběhu v sakrálním prostoru, dokresluje zavěšené gotické okno s vitráží, které pak v jiném místě poslouží coby excentrická houpačka. A tak by šla jmenovat rekvizita po rekvizitě…

Malou skvrnkou na nádherné tváři večera bylo nerespektování – nikoli však od běžných diváků – dolní hranice dětského věku. Seděli jsme v sekci věnované hostům a měli tak možnost vidět malinké nudící se, blbnoucí a usínající děti. A to  hodně předškolního věku. Převážně u afrofrancouzských a afrokanadských rodin. Ale taky zhruba tříletá česká dívenka (pouze v kalhotkách), motající se při odchodu desítkám diváků až nebezpečně pod nohama, nebyla zrovna tou nejlepší vizitkou její maminky roku“. Prostě, osmdesátiminutové představení NENÍ pro tak malinké dětičky! I kdyby bylo sebevíce geniální. A pořadatelé určitě velmi dobře vědí, proč pro tuto inscenaci určili nejnižší věkovou hranici.

Tabarnak“ nezklamal. Toto dílo  v režii Alaina Francoeura uvede Cirque Alfonse  v Letenském parku ještě – včetně dnešního večera – ještě ve čtrnácti reprízách. Konkrétně 15., 16., 17., 19., 20., 22., 23., 24., 26., 27., 28., 29 a 30. srpna a 1. září. Festival nového cirkusu a divadla LETNÍ LETNÁ 2019 končí – i touto inscenací – právě 1. září.

»TABARNAK«
Režie: Alain Francoeur
Hudba: David Simard
Světelný design: Nicolas Descôteaux
Scéna: Francis Farley
Kostýmy: Sarah Balleux
Umělecké vedení: Antoine a Julie Carabinier Lépine 
Technická režie: Hugo Hamel a NicolasDescôteaux
Umělecká podpora: Alain Carabinier a Louise Lépine
Konstrukce scény: Alain Carabinier a Sylvain Lafrenière
Design akrobacie: Renaud Blais
Akrobaté: Antoine Carabinier Lépine, Julie Carabinier Lépine, Jonathan Casaubon, Jean-Philippe Cuerrier, Genevieve Morin,  Nikolas Pulka
Hudebníci: Josianne Laporte, David Simard, Guillaume Turcotte

Michal Stein

TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..