Tisícročná včela, tanec i jazz v Horáckém divadle

Na Vysočině to divadelně žije

Divadlu v Jihlavě se daří. I když… Návštěvnost Horáckého divadla Jihlava se za minulou sezónu meziročně mírně snížila. V hledišti usedlo přes 60 000 diváků, asi o 7 000 méně než v roce 2017. Slovy mluvčí divadla Mirky Kvíčalové je to očekávaný výsledek, jelikož divadlo záměrně kvůli své provozní kapacitě snížilo počet představení, některá se nekonala také kvůli zdravotní indispozici herců. Divadlo loni odehrálo 275 představení, vyjelo na devět zájezdů a přijalo pozvání na dva festivaly.

V roce 2018 dostalo naše Horácké divadlo pozvání na Festival pohádek Městských divadel pražských s vánoční hříčkou ,Cesta k Betlému´. Naopak na festival Made in Czechoslovakia do Nitry jsme zavítali s inscenací ,Zapomenuté světlo´,“ řekla Kvíčalová.

Stejně jako v roce 2017 i loni mělo divadlo s devatenácti herci v angažmá devět premiér, sedm na velké a dvě na malé scéně. Mezi loňské premiéry patří také dramatizace románu Petera Jaroše se stejnojmenným názvem „Tisícročná včela“. Derniéra hry je proběhla v těchto dnech. konkrétně 4. března 2019.

PRAŽSKÝ KOMORNÍ BALET v Horáckém divadle v Jihlavě

Divadlo začalo využívat prostor „Zkušebna“, kde se pořádají pohybové a dramatické kurzy pro veřejnost. Zkušebna vznikla díky rekonstrukci asi za 12 milionů korun společně s novým vstupem a divadelní kavárnou v roce 2017. Mezi tradiční akce divadla patří „Pohádkové neděle“, „Pohádkové čtení na schodech“ a „Jazzové večery v divadelním klubu“. V rámci rozmanitých akcí pro veřejnost připravilo v minulé sezóně divadlo jednorázová přestavení či programy na „Den otevřených dveří“ a „Zahájení sezóny“, na akci „Zažít město jinak“, „Urban Game“ a „Noc divadel“.

Zřizovatelem jediné profesionální scény na Vysočině je kraj, který loni poskytl divadlu na úhradu provozních nákladů 39,11 milionů korun, Ministerstvo kultury přispělo částkou dva miliony korun. Jihlavský magistrát dal loni divadlu 500 000 korun v rámci plnění Memoranda o vzájemné spolupráci mezi Krajem Vysočina a Statutárním městem Jihlava (uzavřeného v prosinci 2015). Většinu těchto peněz divadlo využilo k zaplacení nasvícení fasády divadla. Divadlo celkově zaměstnává 73 lidí.

TANEČNÍ MAGAZÍN přeje Horáckému divadlu další úspěšné sezóny, tituly a množství spokojených diváků.

Foto: archiv divadla

TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..