Constellations inspirované Panamou

Soužití reality s imaginací, to je Spitfire Company

Spitfire Company uvede pokračování Constellations inspirované Panamou

Divadelní soubor Spitfire Company uvede 12. a 13. března v žižkovském divadle Ponec premiéru druhého dílu své trilogie Constellations. První premiéra roku 2018 se v tomto prostoru uskuteční od 20 h. V režii uměleckého šéfa Spitfire Company Petra Boháče se na scéně setkají tři tanečnice a performerky – Cecile da Costa, Markéta Vacovská a Kristina Šajtošová – v dialogu s prostorovou hudbou Martina Tvrdého, která diváka doslova vtáhne do dění na jevišti. Tvůrci mimo jiné slibují „soužití reality s imaginací“ a hypnotickou letní atmosféru. 

V návaznosti na první část trilogie bude i druhý díl Constellations postaven na silné hudební složce, kterou již tentokrát netvoří živý ansámbl Orchestru Berg, nýbrž tři metronomy, pomocí nichž producent elektronické hudby Martin Tvrdý, známý jako Bonus, zkomponoval originální zvukovou krajinu. Děj inscenace je zasazen do všedního koloběhu letního dne. Jako by se spojily obrazy francouzských impresionistů s vášní obrazů J. Pollocka, jsou v Constellations k sobě seřazeny tanečně-divadelní obrazy, ve kterých se mísí konkrétní zvuky zaslechnuté v naší realitě s lidskými touhami a nevšední imaginací.

„Poprvé mě scéna pro druhé Constellations napadla už před dvaceti lety poblíž Panama City. Několik měsíců jsem tam pobýval uprostřed vesnice poblíž malého kostela. Byla to taková země nikoho: Jen kostel, šumící luční tráva a kostelní zvon, který odbíjí každou hodinu. To jsou situace, kdy nevíte, jestli sníte, nebo jste součástí snu někoho jiného,” přibližuje své inspirace režisér a scénograf Petr Boháč.

V představení se proplétají dvě témata: magie objevující se v čase obyčejného dne a člověk, který touží sdílet své emoce. Tyto dvě linky tvoří syntézu, v níž je člověk nahlížen optikou imaginace, iluze, zázraku a fragmentů reality. V představení vystoupí tři ženy, které se objevily i v předešlých inscenacích Spitfire Company: Cecile da Costa, Markéta Vacovská, jejichž sólové představení obdržely například tři ceny Divadelních novin, mezinárodní cenu Herald Angel Award či dvě nominace na mezinárodní ocenění Total Theatre Award a Kristina Šajtošová, kterou mohli diváci zhlédnout v prvním díle Konstelací.

Spitfire Company: Constellations II.

12. a 13. března 2018 do 20.00, divadlo Ponec

 

Předprodej: goout.net/cs/divadlo/constellations-ii-time-for-sharing/hciqc

Více informací najdete na:  www.spitfirecompany.cz a www.divadloponec.cz

 

Vstupenky:  250 Kč

 

Eliška Míkovcová

Foto: Vojtěch Brtnický 

 

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..