Noc divadel 2017

5. ročník nabídne přes 500 workshopů, představení či prohlídek divadel

Noc divadel 2017 nabídne přes 500 workshopů, představení či prohlídek divadel

Pátý ročník Noci divadel s podtitulem „Forever Young“ proběhne 18. listopadu

Celorepubliková akce Noc divadel, která letos slaví 5 let své existence, zveřejnila kompletní program. V sobotu 18. listopadu tak opět ožijí divadla a nabídnou přes 500 různorodých akcí pro veřejnost – představení, noční prohlídky, setkání s herci, divadelní dílny či performance. Motto letošního ročníku je „Forever Young“, a proto se vybrané části programu zaměří na náctileté diváky. Vstup na Noc divadel je opět zdarma či za symbolické vstupné.

„Svou návštěvností se česká Noc divadel během pěti let stala největší evropskou akcí v rámci projektu European Theatre Night. I diváci, kteří pravidelně do divadel nechodí, si akci velmi oblíbili a věřím, že divadlům pomáhá přilákat nové publikum. Tematicky jsme se letos zaměřili na mladší diváky, kteří si svou cestu k divadlu ještě hledají,“ vysvětluje za organizá tory Pavla Petrová, ředitelka Institutu umění – Divadelního ústavu (IDU). European Theatre Night se letos zúčastní dalších šest evropských zemích – Slovensko, Bulharsko, Srbsko, Chorvatsko, Rakousko a Černá Hora.

Program letošního divadelního svátku je opět plný událostí, které se jindy v průběhu divadelní sezóny nekonají. Netradiční zážitky přinese přes 500 akcí jako jsou představení, workshopy, prohlídky divadelních zákulisí, či diskuze s herci, scénografy a režiséry. Východočeské divadlo Pardubice si pro návštěvníky připravilo program Divadlo naruby, kde se hercem může stát každý. Králove hradecké Divadlo Drak chystá dílny a workshopy pro děti. Jihočeské divadlo má na programu prohlídku zákulisí, kterou povedou členové činoherního souboru, třinecké Kulturní centrum Trisia nabídne pro odvážné únikovou hru. Jeviště Stavovského divadlo rozsvítí velkolepá světelná show a v Národním divadle se budou například dražit divadelní kostýmy. Městské divadlo Kladno nabídne scénické čtení hry amerického dramatika Richarda Dressera Rána pod pás, ostravské Divadlo Petra Bezruče uvádí již tradiční Noční audience u Bezručů, letos s hercem Norbertem Lichým. Pražské Studio Ypsilon chystá fotokoutek s Jiřím Lábusem, a v divadle ABC se bude v retro stylu cestovat časem do 60. let.

Vlastní program připravil také koordinátor akce, Institut umění – Divadelní ústav, v jehož sídle (Celetná 17, Praha 1) bude od 12 do 21 hodin otevřené infocentrum Noci divadel. Odpoledne zde bude například probíhat Punk storytelling – interaktivní workshop spojující prohlídku budovy a zajímavé divadelní příběhy.

Program Noci divadel je přístupný zdarma, či za snížené vstupné. V některých případech je z kapacitních důvodů nutná rezervace předem. Kompletní programy divadel jsou k dispozici na www.nocdivadel.cz.

Webové stránky: www.nocdivadel.cz

Facebook: www.fb.com/nocdivadel

Eliška Míkovcová

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..