Michal Jančařík tentokrát nezpovídal, ale byl zpovídán

Český rozhlas Hradec Králové v rámci Festivalu Komedie vyzpovídal Michala Jančaříka

Michal Jančařík je za posledních jedenáct let stálicí filmového festivalu v Novém Městě nad Metují, který vždy doprovází jako moderátor. Jeho role se tak trochu otočila, když se stal hostel programu, který má při festivalu ve své režii Český rozhlas Hradec Králové. Ve festivalové kavárně Cheers byl pro změnu tím, kdo je zpovídán, tedy respondentem. Pro tuto příležitost zvolil pozoruhodný dress code. Jeho svetr připomínal dres slavných hokejistů, kteří v roce 1947 vybojovali za tehdejší Československo titul mistrů světa. „Nosím ho k sedmdesátému výročí toho hokejového výročí a také abych připomněl zkonstruovaný proces, který se s hráči uskutečnil ve stejném roce, jak stejně vykonstruovaný proces s Miladou Horákovou. Hráči, kteří byli ve své době nejlepší na světě a vyhráli několikrát po sobě mistrovství světa skončili v Jáchymově. Nejhůře dopadl Bóža Modrý, který dostal patnáct let vězení za špionáž a vlastizradu. Na následky věznění na Pankráci, v Plzni a Jáchymově umřel předčasně ve věku 46 let. Dodnes není jasné, o co v kauze šlo. Pravděpodobně vznikli obavy z emigrace hráčů, což by bylo v době komunistického režimu nepřijatelné.“Michal Jančařík zavzpomínal na složité období, kdy doslova bojoval v nemocnici o život, na pobyt v Kladrubech, kde našel inspiraci k nové aktivitě, tedy tvorbě audioknih, pohovořil o své nové dráze moderátora sportovních zpráv, který se do roka a do dne vrací na obrazovku TV Nova a to dne 2. října. Jeho program je značně naplněn prací okolo koncertů, které pořádá ve Velké synagoze v Plzni, dabování dokumentů pro Českou televizi, a především společné péči o dvě dcery, Julii a Sofii.

Besedu vedl moderátor a hudebník z Českého rozhlasu Hradec Králové Tomáš Peterka, který sám měl hodně co říci jak k festivalu, tak profesi moderátorské, což bylo jedno z témat rozhovoru. „Nejtěžší je a to platí jak pro muzikanta, tak pro moderátora, dokázat upoutat posluchače natolik, že nechtějí, aby to skončilo a to je ta satisfakce,“ popisuje Tomáš Peterka a Michal Jančařík ho doplňuje slovy: „U moderování je to jako začínat vždy od nuly a na konci se ukáže, kam se člověk dokázal vypracovat.“

Snímky, které mohli diváci shlédnout během středečního promítání byly pohádky Strašidla a Anděl páně 2, a právě tuto pohádku přišel představit sám režisér Jiří Strach, pro kterého je natáčení cyklu těchto filmových pohádek osobní záležitostí a promítá do nich vlastní postoje a citace z Bible. „Moje náboženské přesvědčení ovlivňuje značně celý můj život a není tomu jinak ani u toho tvůrčího. Je to můj způsob, jak přenést do společnosti jakýsi trvalý odkaz,“ sděluje Jiří Strach. 

Středeční festival tepal doslova celým městem. Na Husově náměstí byl uspořádán koncert kapely Two after midnight, v parku u Sokolovny se nabízel program lukostřelby a KUBB Vršovka. Před Kinem 70 se představily juniorské soutěžní týmy v kategorii fitness Stepík Nové Město nad Metují, vystoupila kapela Brejle – freiwauld acoustic folk music a znovu také Two after midnight. V Kině 70 se odpoledne promítal i jeden nesoutěžní film a tím bylo Zakázané uvolnění. V kavárně Cheers již zmíněná beseda.

 

Michaela Lejsková

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..