Korespondance za účasti velvyslance

Již popáté ožil Žďár nad Sázavou tance, workshopy, kulatými stoly i koncerty. Probíhal tu tradiční taneční festival „Korespondance“. Účastnil se jej francouzský velvyslanec a formou mediální spolupráce i náš TANEČNÍ MAGAZÍN.

Od pátku 7. července do pondělí 8. července 2017 proběhl ve Žďáru nad Sázavou již pátý ročník festivalu „KoresponDance“. Přihlásil se programově k iniciativě Rok českého baroka. Diváky zde čekalo pestré menu od předních českých, slovenských i zahraničních vystupujících. Tato přehlídka, která nabývá rok od roku mezinárodní věhlasu i uznání, vznikla před lety v Praze. Jejími hlavními organizátory jsou Centrum choreografického rozvoje SE.S.TA a dvě ženy, bez nichž již si dnes nikdo „KoresponDance“ neuměl představit – ředitelka festivalu Marie Kinsky a zahraniční manažerka a koordinátorka FILLIMIT Lenka Flory. Je nám ctí, že TANEČNÍ MAGAZÍN je pravidelně jedním z mediálních partnerů tohoto prestižního festivalu.

Klíčem k celé žďárské přehlídce mohou být slova právě jeho vlastní ředitelky, paní Marie Kinsky: Jsem ráda, že nám festival umožňuje dát dohromady lidi, umělce a publikum. Z toho důvodu, aby se všichni navzájem stále obohacovali, zveme známé osobnosti a volíme neformální tvar festivalu, na kterém je možné si dát pivo a s účinkujícími neformálně diskutovat. I to je důvod, proč máme tak velký zájem o spolupráci s obyvateli Žďáru. Přejeme si, aby získávali zkušenost s uměním a věděli, co pro ně může znamenat. Umění je totiž klíč k osobnímu i společenskému rozvoji. Miluji, že už několik týdnů před festivalem to ve Žďáru vře a bublá. Že se tu přemýšlí, tvoří, buduje a to na mnoha místech a s různými lidmi. Je to veselý inkubátor nových nápadů a sdílení zkušeností. Na festivalu mám také neskonale ráda, že se na něm setkáváme s umělci, kteří mají různé zkušenosti. Jsou tu vystupující, kteří se tanci začali věnovat nedávno i ti zkušeností hodně dospělí. Přeji si, aby si každý z našeho setkání něco odnesl a ať festival společně budujeme dál. Přeji vám i nám, ať každý do festivalu vloží něco ze sebe sama a odnese si něco pro sebe důležitého. A hlavně si přeji, ať kouzlo Žďáru funguje pořád dál!

Z toho moře umělců pozvaných na letošní „KoresponDance“ pouze namátkou jmenujme Halku Třešňákovou a VerteDance, skupinu Handa Gote, Asociáciu súčasného tance ze Slovenska, Britku Oonu Doherty, Pala Mela ze Španělska, americko-nizozemské duo Billy Mullaney a Niels Weijer, mexickou Lola Lince Experimental Dance Company, Francouze Pierre Nadauda ve spolupráci s brněnskou JAMU, duo Jozef Nadj a Joelle Leandre reprezentující Maďarsko a Francii, Itala Claidio Stellata či francouzské vystupující Jeana Gaudina a Sebastiana Fourniera ve spolupráci s místním Žďáráčkem. A pochopitelně, již podruhé, na mezinárodní platformu FILLIMIT pod ochrannými křídly paní Lenky Flory.

KoresponDance“ znamená i řadu doprovodných programů, koncertů, výtvarných akcí i neformálních setkání. Jedním z nejdůležitějších bodů letošní přehlídky byl kulatý stůl, který zkoumal společné rysy tance a architektury. Tentokrát konkrétně architektury barokní. U stolu se sešly choreografické veličiny, reprezentanti architektury, odborná i laická veřejnost. To vše pod taktovkou pořádající SE.S.TY.

A právě hned v srpnu SE.S.TA v Praze pořádá rezidenci pro choreografy s koučinkem. Na podzim se již vše připravuje k výjimečnému projektu Tanec v galerii a můžete se těšit na množství workshopů i besed rovněž v nadcházejícím roce 2018. Vlastně, sezóna 2017/2018 je již na spadnutí…

K pozitivům „KoresponDance“ patří i to, že od mezinárodní federace tanečních festivalů získal známku kvality EFFE Label. Zatím ji má propůjčenu na dvě sezóny, ale i tak jde o významný úspěch celoevropského významu. Závěrečný program letošního festivalu sledoval také francouzský velvyslanec pan Roland Galharague. A byl nadmíru spokojen. Přehlídce „KoresponDance“ nezbývá než poděkovat a těšit se na šestý ročník v roce 2018. Proběhne od 13. do 15. července. Kde jinde, než ve Žďáru nad Sázavou.

Foto: SE.S.TA

TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..