Do Poděbrad na FEMAD!

FEMAD, aneb festival mladého amatérského divadla přiveze do Poděbrad v první (celý) žáříjový týden to nejlepší ze současného mladého divadla. Pojďme se detailně seznámit s jednotlivými divadelními „kusy“ i dalším doprovodným programem nabitých čtyř dnů této pozoruhodné divadelní přehlídky, která začíná již ve čtvrtek a Taneční magazín je jejím mediálním partnerem, po boku Ministerstva kultury, Středočeského kraje či slavné Poděbradky!

 

O Poděbradech se tradičně říká, že jsou dobré na srdce. Natáčela se v nich pěkná řádka filmů od pamětnických jako kupříkladu „U pokladny stál“ či „Hrdinný kapitán Korkorán“ s králem komiků Vlastou Burianem, přes „Nebeské jezdce“ až třeba po současný módní televizní hit – seriál „Ordinace v růžové zahradě“, kde si z Poděbrad „zahrála“ nejen krásná pseudogotická vila, ale i množství jiných exteriérů. Tento týden – konkrétně od čtvrtku 8. září do neděle 10. září – bude však toto středočeské lázeňské letovisko patř it divadlu. Konkrétně 45. ročníku divadelního festivalu FEMAD.

Tanečnímu magazínu je velkou ctí, že je na festivalu mediálním partnerem. Objevuje se tak na plakátech vedle institucí, organizací a podniků, které festival zaštiťují a podporují. Konkrétně: Ministerstva kultury České republiky, Středočeského kraje, Města Poděbrady, Městského kulturního střediska Poděbrady, slavné firmy Poděbradka, Biopolu Paint, Auta Louda, AZ Elektrostavu, 24 Print, Českomoravské reklamní agentury Kompakt, Bürgeru transport až po (jistě v neposlední řadě) vedle Pivnice U Čiháků.

FeMAD-diskuse

Divadelní festival organizuje místní divadelní spolek JIŘÍ a odehrává se v divadle Na Kovárně, v areálu zdejšího zámku, který věží připomíná spíše hrad.

Samotný festivalový program „otevře“ ve čtvrtek v 17 hodin již tradičně výstava. Tentokrát fotografií populárního herce a moderátora Marka Vašuta. Je nazvaná příznačně – „Reprízy“.

Vlastní divadelní program přehlídky zahájí téhož dne v 19.30 Broukovcovo divadlo z české Kamenice s titulem Jaroslava Střelky „Zahraj ty Ejsíky“. Půjde o autorské monodrama a můžeme se v něm dočkat nečekaných zvratů.

V pátek dopoledne bude probíhat řada seminářů a jedno studijní divadelní představení pouze pro oficiální akreditované hosty festivalu. Páteční odpoledne bude – od 15.30 – divadelní sál patřit souboru Zmatkáři Dobronín. Představí se se Stephensonovým titulem „Vzpomínky na vodě“. Protagonistě avízují, že půjde o hořkosladkou komedii… Tak se můžete přesvědčit sami.

Ve 20.30 tentýž den vystřídá Moravu Divadlo Jesličky Josefa Tejkla z Hradce Králové. S titulem francouzské herečky, spisovatelky, novinářky a dramatičky Yasmine Rezy „Bůh masakru“. Půkjde o zajímavou konfrontaci, jelikož stejný titul do Poděbrad v ne tak dávné minulosti přivedl již moravský DS Kroměříž. Tradiční diváci FEMADu mohou být zvědavi i jak si tentokrát povede režisér inscenace Josef Jan Kopecký, který byl při loňském ročníku festivalu oceněn, ale za práci s úplně jiným souborem – tehdy konkrétně s divadlem Triarius z České Třebové

Ve daadvacet hodin v druhý festivalový den pátek nastoupí (právě výše zmíněný) DS Kroměříž s inscenací „Veroničin pokoj“. Půjde o výjimku, tentokrát se nebude hrát v divadelním sále Na Kovárně, nýbrž v nedaleké Městské knihovně, která umožní potřebné arénovité hlediště. Kroměřížští patří k tradičním účastníkům festivalu. Dokonce se iniciativně uchopili pořádání moravského předkola celého festivalu FEMAD (ten probíhá jako memoriál Ludmily Cápkové). Jejich divadelní výsledky zkvalitňuje letitá spolupráce s brněnským divadelním režisérem „Láry“ Kolářem. A této tradici zůstavají věrni i letos.

FEMAD-vystava

O páteční půlnoci se v Poděbradech představí speciální host festivalu. Přední český mim Radim Vizváry s programem „Sólo“.

Sobotní dopoledne bude pódium patřit souboru z Lázní Toušeň s Prachetovým a Briggsovým titulem: „Mort“. Celá představení nás, jak je u těchto autorů dobrou tradicí zanese na křídla fantazie.

V sobotu v 15.00 začíná Howdonowa „Úžasná svatba“ v podání souboru Vojan-Mladá Haluz z Desné. A určitě nepůjde o děsné představení!

Poslední večer festivalu v sobotu bude patřit opět Moravě. Divadlo Stodola z Jiříkovic zde předvede od 19.30 svou verzi známého českého muzikálu autorského dua režisérů Filipa Renče a Zdeňka Zelenky „Rebelové“.

V neděli 11. září čeká návštěvníky pouze jediné představení. Lockheadovo: „Perfect Days“ v úpravě známé režisérky, scenáristky a skladatelky Alice Nellis, která je (jen tak mimochodem) poděbradskou rodačkou.

Nedělní odpoledne bude v Poděbradech patřit slavnostnímu vyhlášení vítězů a skleničce na rozloučenou.

Celý festival je naplněn množstvím divadelních seminářů, besed, rozborů představení, workshopů i neformálních besed.

Zkuste si i vy udělat pěkný výlet do lázní Poděbrady na divadelní festival FEMAD. Vstupenka na jedno představení stojí pouhých „lidových“ 60,-Kč. A to přece stojí za to! A výlet do Poděbrad určitě také…

FEMAD-LOGO

Michal Stein,

Taneční magazín,

FOTO: Eduard Parma ml.

a archiv FEMAD

Jeden komentář u “Do Poděbrad na FEMAD!”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..