Smích a dobrou náladu s sebou!

38. ročník festivalu České filmové a televizní komedie přichází – Novoměstský hrnec smíchu 2016

38. ročník festivalu České filmové a televizní komedie Novoměstský hrnec smíchu 2016 proběhne 11.6. – 18.6. 2016.

 

DSC_0320

Bude plný koncertů, tanečních vystoupení, besed, výstav a dokonce uvidíme i seskoky parašutistů, protože součástí zahajovacího ceremoniálu bude oslava založení Aero klubu AKNM, od kterého uběhlo už 70. let.

Festival tradičně rozdělí mezi nejlepší snímky tyto ceny: Zlatý prim televizní a filmový, Cenu za režii, Cenu za nejlepší mužský a ženský herecký výkon, Cenu Zdeňka Podskalského, Cenu za výtvarný počin, Cenu FITES a Cenu herecké asociace.

Cenou, která nakonec dala název celému festivalu, je Cena diváků – Novoměstský hrnec smíchu, udělovaná na základě měření procent smíchu v rámci filmové projekce a cena Studentský smích.

DSC_0331DSC_0340

Festival ale letos čeká řada změn, o kterých informoval předseda poroty Zdeněk  Zelenka: „Musím sdělit jednu závažnou informaci. Tři roky byla patronkou festivalu Jiřina Bohdalová a letos se této čestné a krásné funkce zhostí Jan Hrušínský, herec a ředitel divadla Na Jezerce. Cítím jako milou povinnost poděkovat odcházejícímu týmu, pomyslné žezlo bylo předáno novému řediteli panu Zdeňku Krákorovi.

Mám-li vyjádřit  své postřehy, před 15-ti lety jsem přišel  na festival s nápadem, že by bylo dobré rozšířit festival o televizní komedie a  tehdy  to bylo dobré. Postupně ale začínáme zjišťovat, že televize jinou tvorbu než kriminální nedělají. A protože nechceme tento festival  přejmenovat na festival filmové komedie a kriminální tvorby, tak příští rok pravděpodobně televizní tvorba odpadne a bude tu opět jen festival filmové komedie, protože televizní komedie je na ústupu. Nemá cenu, aby soutěžily některé díly některých seriálů, takže nám jiná možnost ani nezbývá.

 Zrovna tak jsme uvažovali s novým panem ředitelem Zdeňkem Krákorou, že dojde k významné změně v přítomnosti studentské festivalové poroty, která zřejmě taky nebude. Myslíme si, že pro festival filmové komedie se studentský přínos ukázal jako mizivý, protože na školách vzniká málo komedií a nepřináší to nic ani studentům samotným, ani festivalu, diváci vlastně nemají šanci se s jejich tvorbou na festivalu seznámit, vždy je to jen anonymní předávání cen.

Chceme také ‚osekat‘ mimofilmové aktivity a soustředit se na filmovou komedii, takže se letos bude rušit divadelní komedie, která bývala na závěr a místo toho poběží film. Chceme zvýšit prestiž festivalu tak, aby byl opravdu  festivalem  a svátkem  filmové komedie,  ne lidovou veselicí, kde film je až ‚na chvostě‘. . . Uvidíme, jak to celé dopadne“, uvažuje o budoucnosti festivalu Zdeněk Zelenka.

„Festival si léta drží stejnou rodinnou atmosféru a já doufám, že tomu tak  bude  i letos, přestože dochází k významným změnám“, dodává Zdeněk Zelenka. 

DSC_0343

 

Zeptali jsme se…..

TM: Jak se cítíte v nové roli a jak se těšíte na festival?

Jan Hrušínský, patron festivalu, herec a ředitel divadla Na Jezerce:

„Rád se  nechávám  překvapovat… Určitě se těším, protože atmosféru tohoto festivalu znám, byl jsem tam několikrát jako host a vím, že tam strávím několik hezkých dní.

Přestože se kolem filmu pohybuji opravdu dlouho, až mě to samotného zaráží,  tak mě stále něčím překvapuje a přináší mi něco nového. I role patrona festivalu je pro mě nová, navíc je mi i velkou ctí, že jsem sdělil čestnou funkci po Jiřině Bohdalové.  Tuším, že v těchto zeměpisných šířkách a délkách se bez humoru téměř nedá přežít. Přál bych festivalu, aby se stal inspirací  a přinesl spousty kvalitních  nových českých filmových komedií.“

DSC_0352DSC_0356

Michal  Jančařík, moderátor festivalu říká, že tento festival bude moderovat už desátým rokem, ale na druhou stranu je to teprve krátká doba oproti té, kterou strávili  na festivalu někteří členové poroty, např. Vladimír Suchánek nebo Josef Hanuš.

 Zdeněk  Krákora, ředitel festivalu:

„Já jsem krátce ředitelem, takže se v celé problematice teprve orientuji. Některé věci jsme nechali stejné jako v předchozím roce, ale chceme klást velký důraz na deset soutěžních snímků. Letos jdou do festivalu i dva muzikály, ‚Cesta ke štěstí‘ a ‚Decibely lásky‘, pokusili jsme se propojit celou festivalovou linii právě s muzikálem.  Jako doprovodný program pro školy jsme otevřeli dopoledne s muzikály, k tomu pořádáme mnoho doprovodných workshopů pro děti, máme pozvané tanečníky z Karlína a herecké pedagogy, kteří budou učit herecké a taneční workshopy a vše, co souvisí  s pohybem. Pěvecké workshopy jsou zase spojené s muzikálem. Doufám, že pohodová atmosféra i s novým vedením zůstane, uděláme proto maximum.“ 

Starosta Nového Města nad Metují Petr Hable s upřímným povzdechem sdělil, že se právě vrátil ze služební cesty z Německa, kde toho viděl dost na to, aby si uvědomil, s jakou láskou se vrací do svého krásného města nad Metují. „Doufám, že s novým vedením festivalu dojde ke změnám k dobrému a všechno dobré, co bylo, zůstane zachováno“, těší se Petr Hable.

 

Program v sobotu 11. června 2016 Letiště NMnM

14:00 Zahájení oslav, skupinový seskok parašutistů

15:00 Aerobik Stepík, vystoupení dětských a juniorských týmů

16:00 Kabát Revival

18:30 Divokej Bill Revival

21:00 Hagár Párty se skupiou Hektor

Doprovodný program: Ukázky letadel, modelů, golfové odpaliště, dětský koutek, malování na obličej, žongléři

O dalším programu bude Taneční magazín informovat

Foto: Eva Smolíková

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..