Zájem o český tanec stoupá, divadla jsou vyprodaná

21. ČESKÁ TANEČNÍ PLATFORMA posune hranice současného tance 9. – 12. 4. 2015

 

 

 

 

Dnešním mottem a zároveň i dlouhodobým cílem festivalu je „Posouvání hranic“, a to v mnoha směrech. Co ještě je tanec a co přesahuje hranice jiných žánrů?

ČESKÁ TANEČNÍ PLATFORMA nabídne i letos pestrou paletu toho nejzajímavějšího, co za uplynulý rok na české taneční a pohybové scéně vzniklo. Od 9. do 12. dubna se v deseti inscenacích představí nejvýznamnější české soubory i výrazní choreografové.

„Program zvážněl,  v dílech letošního festivalu se prolínají lidské i společenské problémy a ambice. Bavičství, které se běžně od tance očekává, v letošním roce moc zastoupeno není. Naopak, motiv smrti (Animal Exitus, Phrasing the Pain, Loss of Memory), který byl odjakživa zdrojem umění, uvidíme podaný originálními formami. Diptych je téměř až mystické dílo, které zkoumá mužskou i ženskou duši. Úroveň provedení je vysoká u všech performerů“,říká taneční publicistka a  členka dramaturgické a festivalové poroty Nina Vangeli.

Jak si ve světě vedou čeští taneční umělci? ČESKÁ TANEČNÍ PLATFORMA totiž přináší nejen tuzemským divákům přehled nejkvalitnějších děl loňského roku, ale každý rok sílí i její popularita mezi zahraničními odborníky. Letos se očekává příjezd více než 80 prezentrů, producentů a novinářů z celého světa. Platforma je tak místem pro navázání mnoha cenných kontaktů a  zajímavých spoluprací. Tak rekordní počet zahraničních hostů je v kontextu střední a východní Evropy ojedinělý.

„Když jsme před 21 lety Českou taneční platformu zakládali, cíl byl jasný: zviditelnit českou současnou tvorbu, a to jak ryze taneční, tak v přesahu k pohybovému a fyzickému divadlu,“ přibližuje její zakladatelka Yvona Kreuzmannová. „To se nám podařilo. Poslední roky zájem zahraničních kolegů neuvěřitelně roste, a tak nám pomalu přestávají stačit kapacity divadel. Český tanec už srovnal krok s Evropou, nabízí vysokou profesionalitu a pestrost, stále více se o něm mluví i na dalších kontinentech. Jen letos máme 17 účastníků z Asie,“ doplňuje Kreuzmannová.

Dramaturgická porota složená z předních českých odborníků na současný tanec vybrala celkem 10 nejzajímavějších inscenací, které rezonují na české progresivní scéně. V rámci sobotní burzy „Meet the Artists“ dostanou prostor i ostatní zájemci o navázání kontaktů se zahraničními hosty a vstup do mezinárodních koprodukcí. Diváci platformy budou mít možnost naživo ocenit přední soubory, jakými jsou NANOHACH, Spitfire company, ME-SA, 420PEOPLE, DOT504, VerTeDance, ale i jednotlivé osobnosti a jejich originální díla. Prostor pro networking je vytvářen po celé 4 dny a vyvrcholí nedělní moderovanou debatou.

Nabitý doprovodný program nabídne site-specific projekty, Ateliéry čtení tance nebo diskuze o světelném designu.

„Naše zahraniční hosty chceme provést netradičními částmi Prahy, především Žižkovem, a plánujeme pro ně i cyklojízdu,“ prozrazuje Yvona Kreuzmannová, pro niž je propojování místní komunity dlouhodobou prioritou.

  1. ročník uvítá celkem pět scén – PONEC – divadlo pro tanec, Studio ALTA, divadlo Archa, Alfred ve dvoře a Experimentální prostor NoD.

 

Celý festival vyvrcholí v neděli 12. 4. uvedením loňské Taneční inscenace roku, kterou se stala KOREKCE souboru VerTeDance v režii Jiřho Havelky a slavnostním vyhlášením vítězů letošního ročníku.

Mezinárodní odborná porota rozhodne o cenách v kategoriích Taneční inscenace roku a Tanečník či Tanečnice roku, z hlasování platících diváků a zahraniční ;ch hostů vzejde vítěz Ceny diváka. Specializovaná mezinárodní porota udělí Cenu za světelný design, kterou zaštiťuje Institut světelného designu. Sošky letos vytvořila umělecká skupina Posedlí. Kromě nich získají umělci i další ceny od partnerů akce. Např. vítězi kategorie Tanečník roku umožní  Česká centra již podruhé týdenní rezidenční pobyt v kterémkoli evropském centru. ALT@RT podpoří Taneční inscenaci roku dvoutýdenním poskytnutím zkušebních prostor na přípravu nového projektu.

 

 

Zeptali jsme se   zakladatelky České taneční platformy  Yvony Kreuzmannové:

Taneční magazín: Někteří diváci tvrdí, že nemohou v současném tanci najít myšlenku. Dílu nerozumí a myslí si, že tato představení nejsou pro ně. Co byste jim vzkázala?

Yvona Kreuzmannová: „To je právě přesně naopak. Divák může v tanci vidět  své představy, sny nebo vize.  Každý člověk chápe to samé představení trošku jinak a dává pohybům jiný význam. Poté, co spadne opona, vedeme diskuze s umělci i diváky, kde poznáváme, kolik možností pochopení existuje. Nikdo se nemusí bát jít do divadla!“

Taneční magazín: A pokud přece jen divák nenajde jedinou myšlenku?

Yvona Kreuzmannová: „Vždyť to vůbec nevadí. Je přece krásné dívat se na dokonale ladné pohyby a vynikající performery, kteří Vás vtáhnou do jiného světa.“

 

Cena_pro_ÈTP_2015

Materiál, dřevo a sklo, symbolizuje vývoj tanečníka, který je na začátku své kariéry neobratný „dřevák“ a postupně se z něj stává „vybroušený skvost“.

 

Hlavní program:

 

Čt 9. 4.

19:00 | NANOHACH / Veronika Švábová: Move on | Experimentální prostor NoD

20:00 | Spitfire Company: Animal Exitus | PONEC – divadlo pro tanec

 

Pá 10. 4.

17:00 | Lucia Kašiarová: Imago | Studio ALTA

20:00 | Jiří Bartovanec: GLOBE | PONEC – divadlo pro tanec

 

So 11. 4.

15:00 | ME-SA / Martina Hajdyla Lacová & Stano Dobák: SuperNaturals | Studio ALTA

17:00 | Wariot Ideal: GundR | Alfred ve dvoře

20:00 | 420PEOPLE / Ann Van den Broek: Phrasing the Pain | Divadlo Archa

21:00 | DOT504 / Jozef Fruček a Linda Kapetanea (RootLessRoot): Collective Loss of Memory |

PONEC – divadlo pro tanec

 

Ne 12. 4.

15:00 | NANOHACH / Michal Záhora: Diptych | PONEC – divadlo pro tanec

17:00 | Dora Sulženko Hoštová, Jan Čtvrtník & NoD: Proces | Experimentální prostor NoD

20:00 | VerTeDance / Jiří Havelka / Clarinet Factory: Korekce + Gala-closing | Vyhlášení cen|

PONEC – divadlo pro tanec

 

Podrobný program najdete na ceskatanecniplatforma.cz.

 

Na festivalový spot se můžete podívat zde https://www.youtube.com/watch?v=bn20NWTjz0Q&feature=youtu.be

CTP_2015_vizual

 

 

Taneční magazín

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..