Unikátní sympozium se podívá na zoubek českému videoartu

Nevynechejte sympozium za účasti největších kapacit českého videoartu

 

 

 

 

Unikátní sympozium se podívá na zoubek českému videoartu

Divadelní sál Experimentálního prostoru NoD v Praze bude ve čtvrtek 5. března 2015 od 18:00 hostit sympozium za účasti největších kapacit českého videoartu. Cílem sympozia je z několika odborných pohledů odpovědět na otázku „Co je videoart?“. Návštěvníci budou mít příležitost kromě přednášek významných autorů, jako jsou například Vlasta Čiháková Noshiro, Lenka Dolanová nebo Tomáš Ruller, spatřit také díla z archivu Asociace videa a intermediální tvorby.

Celovečerní sympozium prozkoumá český videoart z pohledu historie, formátu i technologie a jeho významu v českém i světovém kontextu. Propojí se zde také pohledy starší a mladší generace samotných umělců. Na závěr večera proběhneotevřená diskuze.

Hosty sympozia budou umělci: kurátorka a kritička umění Vlasta Čiháková Noshiro, akademický sochař a performer Tomáš Ruller, teoretik a kritik umění Jaroslav Vančát, audiovizuální umělec Petr Vrána, kurátorka a teoretička Veronika Zajačiková nebo například teoretička a kurátorka Lenka Dolanová, která svou tvorbou českému publiku zprostředkovává osobnost a práci otce českého videoartu, brněnského rodáka Woodyho Vašulky, který v roce 1971 se svou ženou Steinou založili na horním Manhattnu experimentální divadlo The Kitchen.

Chceme zkrátka rozdmýchat debatu na téma „co je videoart“. Právě nyní s odstupem padesáti let od pomyslného počátku této disciplíny nastává příhodná doba ke kritickému zhodnocení tématu, které má u nás ukotvenou, ale dosud nezmapovanou a neprobádanou tradici,“ říká Veronika Zajačiková, pořadatelka sympozia a kurátorka galerie VideoNoD. Tato ve světovém měřítku ojedinělá galerie přispívá od roku 2012 k debatě o audiovizuálním umění. Sympozium je tak jedinečnou příležitostí seznámit se nejenom s legendami českého videoartu ale také s projektem video galerie, která j iž přes dva roky funguje v pražské Dlouhé ulici.

Vzhledem k rozsáhlosti tématu není možné, aby na akci vystoupili všichni odborníci. Počítáme tedy s dalšími pravidelnými setkáními, kde budeme téma videoartu dále rozvíjet,“ dodává Zajačiková.

Nepropásněte příležitost setkat se s legendami českého videoartu! Sympozium začíná ve čtvrtek 5. března v 18:00 a vstup na něj je zdarma. Kapacita divadelní sálu je omezená, proto prosíme zájemce o registraci na veronika@roxy.cz. Bližší informace najdete na www.nod.roxy.cz

5.3. / čt / 18:00 Sympozium VideoArt #1

18:00 Veronika Zajačiková – zahájení, teoretické vymezení
18:30 Petr Vrána – formátové vymezení videoartu
19:00 Lenka Dolanová – historie videoartu a přínos Woodyho Vašulky
19:30 Tomáš Ruller – videoart a performance, návaznost na dílo otce světového videoartu Nam June Paika a hnutí Fluxus (od zvukového experimentu přes happening, video instalace, k performance)
20:00 pauza
20:20 Jaroslav Vančát – osobnost Radka Pilaře a role Oboru video a Sekce video
20:50 Vlasta Čiháková Noshiro – český videoart v 90. letech v mezinárodním kontextu)
21:20 diskuze všech zúčastněných (Vlasta Čiháková Noshiro, Lenka Dolanová, Tomáš Ruller, Jaroslav Vančát, Miloš Vojtěchovský, Petr Vrána)
22:00 afterparty

Doprovodný program
Kinosál v „Mezi-prostoru“: projekce dokumentů International Contemporary Art Forum, ARCO, Madrid, 1993 plus (20 min), Antologie českého umění videa I. – III.

Galerie VideoNoD: mladí čeští autoři pracující s principy analogového videa představí možné přístupy k této umělecké disciplíně (videoinstalace, videoskulptura, performance a další).

videoart-sympozium-web

 

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..