Collective Loss of Memory

Zveme příznivce tance na světovou premiéru představení „Kolektivní ztráta paměti“ (Collective Loss of Memory), která se uskuteční tento pátek a sobotu 17. a 18. října v divadle Ponec v 19.30 hod.

 

 

„S pěticí výjimečných tanečníků se ponoříme do nesmírně silného sociálního jevu, kterým je jedno z největších potěšení lidstva – zabíjet a účastnit se násilí. Toto téma každodenní zkušenosti budeme  zkoumat prostřednictvím dějin umění, zejména prostřednictvím jeho výskytu ve výtvarném umění a kulturní kritice.

Bude to studie provokace, která se netýká zjevného, ale zkoumá jemné aspekty vývoje lidského chování a také to, jakými evolučními tlaky lidstvo prošlo a prochází v současném bezprecedentním způsobu života, jenž je orientován pouze na uspokojování momentálních sobeckých potěšení.“

Jozef Fruček a Linda Kapetanea

Umělecká ředitelka souboru DOT504 Lenka Ottová  přizvala ke společné práci uznávaný choreografický tandem Jozef Fruček a Linda Kapetanea, známý též jako RootLessRoot Company.Soubor navazuje na předchozí úspěšnou spolupráci na inscenacích Holdin Fast (2008) a 100 Wounded Tears (2009), které sklidily bouřlivý ohlas u divácké a kritické obce.

Tandem Jozef Fruček a Linda Kapetanea se ve svých dílech opakovaně vrací k archetypálním tématům, z nichž k nejčastěji ztvárňovaným patří zejména podoby a podobenství zla a dobra. Organické zapojení původní hudby a light designu  pak tyto vyostřené obrazy podtrhuje a přidává jim na působivosti. Díky dlouholetému angažmá obou tvůrců u předního vlámského souboru Ultima Vez, jsou jejich choreografie stavěny dynamickým tempem a oplývají nebývale vysokými fyzickými výkony interpretů. Nový projekt pro DOT504, který sami tvůrci označují jako „studii provokace“, představí pět vynikajících performerů z různých  koutů světa – Izraele, Belgie, Francie, Švédska a Slovenska. Co přinese toto mezinárodní setkání otevírající téma násilí v současné společnosti?

Jozef Fruček:

„Dostali jsme video z pouliční kamery, kde je záznam brutálního napadení.  Byli jsme tak šokovaní, cítil jsem odpor, jsem ale součástí této společnosti, třeba i já nějak podporuji násilí, museli jsme toto téma zpracovat. Násilí se vždy omílalo, je to všeobecné téma, v představení je vidět mužská stránka násilí.  Lidé dělají stále ty stejné chyby, nedokážeme se poučit.“

Linda Kapetanea:

„Všichni v sobě máme násilí, ať inteligentní lidé nebo neinteligentní, násilí je možná jen někde udušené. Představení je o každém z nás a pro všechny“

Jozef Fruček:

„Když jsme přišli do Prahy, nevěděli jsme, zda budeme pracovat s chlapci nebo dívkami, ale bylo tu to video, vybrali jsme pět postav podle záznamu.  Chlapci mají radost z toho, jak jsou vulgární a hrubí,  trošku se nenávidí, mají různé názory, už jsme moc doplňovat nemuseli.“

Lenka Ottová:

„Přípravě celého projektu předcházel konkurs, který se stal opradu výjimečnu událostí. Na naši výzvu odpovědělo kolem pěti set tanečníků z celé Evropy. Necelá stovka tanečníků a tanečnic byla úžasná a v Česku ojedinělá! Jozef s Lindou si nakonec do projektu vybrali pět osobitých mužských interpretů“.

 Jozef Fruček:

„Umění je pro nás práce i koníček. Náš příjem je různý, nemusíme být oblíbení, jsme svobodní a můžeme plavat na rozhraní úspěchu nebo neúspěchu. Jsme experimentátoři, chceme být svobodní, tanec a choreografie jsou možná jen most k další formě umění.

Představení jsou spíše náznaky, intuitivní ztvárnění jevu jako je násilí. Jsme příznivci klasického umění, pracujeme s klasickými prostředky.

Projekt Holdin Fast byl oceněný nominací na Total Teatre Award na Fringe Festivalu v Edinburghu 2008. Následující společný projekt

100 Wounded Tears, byl oceněný prestižní cenou Herald Angels Award v následujícím roce. Vydobyl souboru DOT504 postavení jednoho z významných souborů evropské scény tanečního divadla.  Stírání hranic mezi divadlem a tancem je jednou z hlavních charakteristik spolupráce soubrou DOT504 s Jozefem Fručkem a Lindou Kapetaneou.

Světová premiéra představení Collective Loss of Memory se uskuteční 17. a 18. října 2014 od 19.30 hod v divadle Ponec.

201479110848

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..