Průkopnice moderního tance – Isadora Duncan

Proč byla tak nesmírně populární?

 

 

Isadora Duncan, (26. května 1877, San Francisco – 14. září 1927 Nice) je dozajista jednou z osobností, které se nesmazatelně zapsaly do dějin tance.

Proč byla tak nesmírně populární? Její tragický osud stále dojímá stejně tak, jako třeba Edith Piaf.

Isadora se přestěhovala z Ameriky do Evropy, aby se stala tanečnicí, když jí bylo 20 let. Vždycky milovala tanec, pracovala jako učitelka tance ve škole své matky, ale nebyla typická baletka. Byla to žena svobodného ducha, její tanec byl plný emocí a improvizací. Jak sama řekla, „chtěla znovu objevit krásu pohybu lidského těla“.

isadora04

Isadora vytvořila originální, neopakovatelný styl, založený na své vlastní filozofii. Radikálně se vzepřela všem omezením, které nařizoval klasický tanec.  Byla průkopnicí moderního tance. Její vliv na nastupující generace tanečníků byl obrovský.

kathryne-cassis

Na rozdíl od baletek, Isadora odmítala nosit piškoty a tančila bosá. Místo klasického bílého kostýmu tančila  v   řecké tunice. Tančila s rozpuštěnými vlasy, což byla pro tehdejší publikum šokující novinka. Jako první vystoupila pouze v přiléhavém trikotu.  Ženy ji obdivovaly. V době, kdy balet upadl v nemilost, spoře oděné tanečnice byly ve většině případů  „sponzorovány“ bohatými muži, Isadora však byla svobodná a nezávislá.

Hlásila se ke komunismu, proto ztratila americké občanství.

Od roku 1904 se věnovala výuce tance dětí. Rok nato založila v Berlíně bezplatnou školu pro děti.

Isadora měla tři děti, jedno s divadelním režisérem Gordonem Craigem, druhé s Parisem Singerem, synem majitele továrny a třetí dítě zemřelo při porodu.

Zdá se, že její život provázely tragédie a skandály, největší záhadou zůstává, jak osud důkladně ničil Duncanové život,  a to doslova, pokud šlo o automobily.  V roce 1913 jely její děti s chůvou v autě, zatímco Duncanová zůstala doma. Když auto stoupalo do kopce, motor měl poruchu a šofér vystoupil, aby ho opravil, zapomněl ovšem zatáhnout brzdu. Auto se rozjelo a skončilo v Seině. Chůva i děti se utopily. Sama Duncanová byla vážně zraněna při dopravních nehodách v roce 1913 a 1924.

isadora_duncan

Po ztrátě dětí zůstala Isadora pár  týdnů v přímořských lázních spolu s herečkou  Eleonorou Duseovou.  Duseová do té doby žila  v lesbickém svazku s feministkou Linou Polettiovou. Všechny tyto okolnosti vedly veřejnost k podezření, že i Duncanová měla s Duseovou milostný vztah, ale možná jen potřebovala někoho, s kým by otevřeně hovořila a zahnala svůj žal.

V roce 1922 odjela do Moskvy, přijala ruské občanství a chtěla založit taneční  školu pro malé děti. Téhož roku si vzala o 17 let mladšího ruského básníka Sergeje Jesenina. Jejich vztah byl ovšem nevyrovnaný, bouřlivý, plný zvratů. Jesenin se oženil znovu, ačkoliv se s Duncanovou nerozvedl.

 

I závěr jejího života byl  tragický. Duncanová  se projížděla v Nice svým zbrusu novým sportovním kabrioletem,  který se učila řídit, ale její dlouhý šál se zamotal do kol vozu. Šátek ji táhl z auta na dlážděnou ulici, navíc ji uškrtil. Zemřela okamžitě.

 

 

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..