Čekárna

Úspěšné taneční představení ve výjimečném obsazení

 

 

Mezinárodní Divadelní studio Farma v jeskyni opět uvede po delší době 12. a 13. 11. v Experimentálním prostoru NoD úspěšné, divácky atraktivní a strhující představení Čekárna.
Výjimečně bude uvedeno v novém hereckém obsazení. Pozvání na hostování v představení přijala Charlotta Öfverholm, švédská choreografka tanečnice skupiny Jus de la Vie, která byla zároveň dominantní osobností skupiny DV8 Physical Theatre. V České republice už v minulosti spolupracovala s Farmou v jeskyni na Festivalu Farma 2007, nebo v roce 2005 spolupracovala s choreografem Janem Kodetem na představení Lola & Mr. Talk. Do představení Čekárna se také po delším čase vrací i česká tanečnice Zuzana Richterová a slyšet a vidět budete mít možnost nového hudebníka Štěpána Drtinu.
Hned po dvou uvedeních v NoD, v Praze soubor cestuje na Slovensko, do kulturního centra Stanica v Žilině, kde Čekárna vznikala, a před deseti lety toto kulturní centrum otevírala.

527a1e750e64d

Charlotta Öfverholm

Příběh se odehrává na železniční stanici Žilina–Záriečie, ze které byli během druhé světové války deportováni Židé ze Slovenského státu. V čekárně jako v meziprostoru se potkávají „náhodní“ cestující a nenáhodně se tam vracejí mrtví. V banálním vztahovém trojúhelníku se kumuluje privátní násilí evokující nezhojené historické trauma, ze kterého pořád roste tichý nacionalizmus. Jsme na místě svědomí střední Evropy, kde se za tónů slovenského tanga setkáváme s přízraky těch, s nimiž jsme se nerozloučili.

Představení získalo cenu týdeníku Respekt za nejsilnější taneční dílo a cenu Veljka Maričiće za nejlepší představení na festivalu v Rijece. V zahraničí velmi ceněný soubor, který roku 2011 získal prestižní Evropskou cenu nové divadelní reality, se tímto představením snaží propojovat středoevropskou minulost s její současností. Vzniká tak komplexní divadelní dílo, které nepřestává být v naší době evropské integrace a nacionalistických tendencí aktuální.

527a1efe2b4c6

,,V Čekárně je zběsilost i systém. Jsou to stručné dějiny naší hanby podané skrze excitované, drsně ironické, nesentimentální taneční obrazy. O jejich rytmu, dynamice, tělesném a emocionálním napětí ani nemluvě. Farma je choreografickým divadlem par excellence.“ (Jana Navrátilová, Mladá fronta DNES)

Farma v jeskyni Mezinárodní divadelní studio tvořící v Praze, zaměřené na tvorbu, vývoj a výzkum lidského výrazu. Moderní tvorba souboru překračuje hranice žánrů fyzického, tanečního nebo hudebního divadla. Představení Farmy v jeskyni vznikají na základě dlouhodobého výzkumu, který je zaměřený na přenos lidské zkušenosti mimo slovo a limity běžného porozumění. Soubor se vyjadřuje ke skutečnostem, které jsou pro jeho členy osobně a sociálně aktuální. Divadelní studio pracuje pod vedením svého zakladatele – režiséra Viliama Dočolomanského. Součástí práce Farmy v jeskyni není pouze vytváření inscenací, ale také edukativní činnost, základní výzkum umění herce a vybraných kulturních minorit. Studio se začalo formovat v roce 2001 při přípravách projektu Lorca v Praze. Název Farma v jeskyni je doslovným překladem arabského slova „daimuz“, kterým byl pojmenován Lorcův rodinný statek.

Taneční magazín

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..