Taneční svět truchlí, zemřel Vlastimil Harapes

Jméno, které se navždy zapsalo nejen do tanečního světa

Baletní mistr Vlastimil Harapes ve středu  15. května 2024 zemřel ve věku 77 let. Podlehl zákeřné nemoci.

Vlastimil Harapes fascinoval nejen svým výrazným zevnějškem, dokonalou postavou, neuvěřitelným výkonem a pílí, kromě tanečního světa se také pohyboval ve světě filmu, do světa populární hudby vstoupil manželstvím s Hanou Zagorovou, která jej obdivovala za jeho taneční úspěchy, dlouhé roky vedl Balet ND a  dokonce se zajímal o vstup do politického světa.

Narodil se  24. července 1946,  v 50. letech nastoupil  na Pražskou konzervatoř a dále do souboru Baletu Národního divadla. Pokračoval ve vzdělání  v Leningradu  u Alexandra Puškina (pedagog Rudolfa Nurejeva) a Mariny Šamševy.

Coby sólista si zatančil prince v Labutím jezeře, Šípkové Růžence nebo Louskáčku,  dále ztvárnil roli v Donu Quijotovi, Marné opatrnosti, Giselle, pas de deux z Paquity nebo Korzára, stejně jako hlavní postavy v baletech SpartacusKamenný kvítek,  Radúz a Mahulena, Romeo a Julie.

Působil ve Frankfurtu, Düsseldorfu, Edinburghu nebo Tokiu, absolvoval turné po Francii, Belgii, Rakousku, Finsku, Řecku nebo Kubě. Na konci 80. let byl vedle sólové smlouvy v Baletu ND rovněž v angažmá Laterny magiky jako tanečník a šéf souboru. V 90. letech se věnoval tvorbě choreografií, Popelka (1994), Někdo to rád… (1994), Labutí jezero (1996) a Mauglí (1996).

Zahrál si roli  knížete Kristiána ve filmu  Markéta Lazarová (1967, dále ve filmu   Den pro mou lásku (1976), v komedii Marie Poledňákové Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977) a Jak dostat tatínka do polepšovny (1978), v pohádce  Panna a netvor (1978) nebo v dramatu  Operace mé dcery (1986). Objevil se v řadě zábavných televizních pořadů a talkshow, známe jej také  jako porotce soutěží StarDance Hvězdy na ledě.

V roce 2016 neúspěšně ale přece kandidoval za hnutí ANO do Senátu ČR.

Po odchodu z ND byl členem rady Kyliánovy nadace a čestným prezidentem sdružení Balet Globa. Věnoval se pedagogické činnosti, a to např. na Taneční konzervatoři hl. m. Prahy, ve Státním divadle v Košicích nebo Akademii tance v Římě.

Evropská unie mu v roce 2000 udělila Evropskou cenu Gustava Mahlera, o dva roky později byl jmenován českým členem Národního divadla, roku 2011 mu byla udělena Cena Thálie za celoživotní mistrovství v oboru balet.

Na jednoho člověka tedy úctyhodné celoživotní dílo, které si zaslouží pozornost. Nad to byl také přísným i milým kolegou a přítelem.

Oslava 70. narozenin Vlastimila Harapese (Foto: Eva Smolíková)

 V našem loučení přinášíme méně známé, o to milejší,  momenty Vlastimila Harapese,  ve  videoklipu k písni I Will Follow Him (originál znáte z filmu Sestra v akci) si Vlastimil Harapes zahrál se současným pražským primátorem, Jaroslavou Obermaierovou a dalšími…

(Zuzana Stirská a Fine Gospel Time)

Videoklip k písni I Will Follow Him, kterou přezpíval pěvecký soubor Fine Gospel Time Zuzany Stirské, se natáčel v létě roku 2016 v kostele v Říčanech u Prahy. FGT si tam pozval osobnosti kulturního a politického života, s nimiž si v minulosti padli do oka na pódiu i mimo něj. Přišli a spontánně si zahráli – Jaroslava Obermaierová, Vlastimil Harapes, lékař a nyní i primátor Bohuslav Svoboda, Jiří Štěpnička, Karel Vágner, Zuzana Baudyšová, Petr Jablonský, Richard Sacher, Karel Voříšek. Klip režíroval Tomáš Magnusek, který se v roce 2024 rozhodl vstoupit do politiky. Sestříhala ho Ivana Davidová, která v minulosti získala dvě nominace na Českého lva (filmy Lea a Král zlodějů). Vlastimil Harapes se v kostele vlnil, tancoval, mával rukama, byl v dobré náladě. I navzdory tomu, že byl po operaci kolene. Mimochodem – na akcích Zuzany Stirské a FGT účinkoval opakovaně, vždy rád přijal pozvání.

Ve stejný den, kdy vznikly  tyto fotky, se Vlastimil Harapes  svěřil zpívajícímu spisovateli a novináři Richardu Sacherovi,  že s ním Hana Zagorová nekomunikuje, nezvedá mu telefon a jeho to hodně trápí.

Vlastimil Harapes a Richard  Sacher  (Foto:  Pavel Průcha)

 

Šéfredaktorka Tanečního magazínu Eva Smolíková zavzpomínala: „Vlastimil Harapes byl přísný, nedaroval mi vůbec nic, vyžadoval perfektní práci, ale poté dokázal být úžasný, přátelský, vstřícný  a setkání s ním byla vždy povznášející. Vím, že se díky němu ze mě stala lepší novinářka a silnější osobnost, velmi mě ovlivnil. S láskou vzpomínám a nesmírně mě bolí jeho odchod.“

Na  kávě s Vlastimilem Harapesem (Foto: Eva Smolíková)

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..