I největší věc roste z malých začátků

Březnový večer Nové generace

S nadcházejícím jarním obdobím zve platforma NOVÁ GENERACE milovníky současného tance k načerpání svěží energie na dalším ze svých komponovaných večerů. Své choreografie představí mladí umělci studující na Katedře tance HAMU v neděli 17. 3. 2024 od 19:30 v divadle DISK. Diváci se mohou těšit mimojiné na dvě díla, která vznikla ve spolupráci s Pražskou taneční konzervatoří a SOŠ, s. r. o.

NOVÁ GENERACE je platforma, která dává příležitost začínajícím choreografům a mladým tanečníkům prezentovat svou práci na jevišti a získávat tak potřebnou praxi ve své profesi. Často se jedná vůbec o první zkušenosti studentů s uváděním vlastní tvorby na veřejnosti.

V rámci březnového budou k vidění jak choreografie domácích studentů, tak i práce zahraničních studentů programu ERASMUS+, kteří získávají umělecké zkušenosti právě na Akademii múzických umění. Reminiscence of… je název prvního díla tohoto večera, jeho autorkou a zároveň i interpretkou je Akari Saida. Vzpomínky na lidi někdy bývají jedny z nejsilnějších. Často si pamatujeme vůně, hlasy a pocity, které v nás vyvolali. To vše bylo inspirací pro studentku z Japonska Akari.

Studenti oboru choreografie během svých bakalářských studií pravidelně tvoří choreografie pro studenty taneční konzervatoře. Letos poprvé spolupracovali s Pražskou taneční konzervatoří a SOŠ, s.r.o. Maraton od Kateryny Lopakhtiny je dílem pro pět tanečníkůJeho anotace může diváka inspirovat nejen v divadle:  „Dovol si krátkou pauzu. Nádech, jako když naplňuješ plíce novým životem. Jeden, dva, tři. Výdech. Jeden, dva, tři.”  Druhá ze studentek, která tvořila pro konzervatoř, Žaneta Musilová, představí duet Sisdentical. V něm se zabývá tématem sesterství – jako potřebou té druhé, jako přirozenou rivalitou. „Vyrostly jsme spolu a bez jména. Říkali nám prostě dvojčata.“

Se svým debutem pod hlavičkou NOVÉ GENERACE vystoupí student prvního ročníku Vojtěch Brož. V duetu After a state of standstills se interpretačně představí Lujza Spáčilová a Irene ParisiIrene Parisi se v tento večer však představí nejen jako tanečnice, ale také jako autorka. Tři tanečnice a jedna harfistka vystoupí v její choreografii cacciaVITE, která je inspirovaná kruhem. Kruhem, který se zdá být v našem životě potencionálním prostorem bezpečí… Nebo je to všechno naopak?

Choreografie Skeleton Woman poté otevře druhou polovinu večera. Autorka Johana Panenková, studentka třetího ročníku bakalářského programu, našla inspiraci ve stejnojmenné inuitské legendě a otevírá ve svém díle téma traumat z minulosti. K vyjádření těžkých témat ji slouží tanec, slovo, mezinárodní znaková řeč a projekce.

Vstupenky na večer NOVÉ GENERACE, který se bude konat 17. 3. 2024 v 19:30 v divadle DISK (Karlova 26, 116 65 Staré Město) si můžete zakoupit online na stránkách divadla DISK. Vstupenky je také možné zakoupit osobně na pokladně divadla. Pro více informací sledujte Facebookovou událost Instagramový účet NOVÉ GENERACE.

Akce se koná za finanční podpory Ministerstva kultury ČR a Magistrátu hl. města Prahy. Dalšími partnery akce jsou HAMU, DISK, KD Mlejn a Dance Context.

Natálie Matysková

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..