Reprezentace bohatství českých regionů skrze hudbu

Moravská filharmonie Olomouc zahájí rok plný zahraničních turné reprezentací kraje v polském Opolí

V letošním roce čeká Moravskou filharmonii Olomouc řada zahraničních turné. Orchestr zavítá do Maďarska, Chorvatska, Rakouska a několikrát i do Polska. Těžištěm bude zejména prezentace české hudby v rámci letošních oslav Roku české hudby, a také kulturní diplomacie mezi partnerskými městy a regiony Olomouce a Olomouckého kraje.

První zahraniční účastí Moravské filharmonie bude vystoupení dechového tria El GonzAles v rámci novoročního koncertu Opolské filharmonie, v úterý 16. ledna. Na koncertě, který je spojený s vystoupením hudebníků z partnerských regionů České republiky, bude trio Moravské filharmonie zastupovat Olomoucký kraj.

Dechové trio El GonzAles tvoří přední hráči orchestru Moravské filharmonie – Eliška Honková (flétna), Aleš Janeček (klarinet) a Jan Dvořák (fagot). V rámci koncertu zahrají Serenatu pro dechové trio od Rudolfa Marose.

„Jsme rádi, že můžeme prezentovat krásu a bohatství našeho regionu skrze hudbu. Moravská filharmonie Olomouc jakožto unikátní vývozní artikl přináší prostřednictvím dechového tria El GonzAles do Opolí nezapomenutelný zážitek,“ říká ředitel MFO Jonáš Harman.

Už na konci května bude zahraniční prezentace Moravské filharmonie pokračovat koncerty v Maďarsku a Chorvatsku, kde se pod taktovkou svého šéfdirigenta Zsolta Hamara představí v plné velikosti s hudbou českých velikánů B. Smetany a A. Dvořáka. V létě pak čeká orchestr účast na festivalech v rakouském Grafeneggu a Kirchstettenu. Na podzim se Moravská filharmonie vrátí na koncertní pódia v polských městech – Krakově, Štětíně, Katovicích, Opolí a dalších.

Mgr. et Mgr. Kamila Sehnálková

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..