Světová premiéra opery Komenský

Jeden z nejhlubších lidských příběhů světové historie

Měsíc prosinec zahájil operní soubor Jihočeského divadla výjimečnou událostí. Ve světové premiéře opery Komenský, psané přímo na objednávku Jihočeského divadla, ožívá jeden z nejhlubších lidských příběhů světové historie. Hudbu zkomponoval držitel dvou Českých lvů Jan Jirásek, režie se ujal umělecký šéf opery Tomáš Ondřej Pilař. Nejedná se o jejich první spolupráci, profesně se setkali již nad světovou premiérou opery Broučci v plzeňském Divadle Josefa Kajetána Tyla, již hudebně nastudoval dirigent Jiří Štrunc, stejně jako je tomu v případě Komenského. Autorem libreta zcela nové opery je Tomáš Jarkovský.

Osobnost Komenského byla především díky minulému režimu zanesena mnoha různými konotacemi, jeho význam byl redukován primárně na oblast pedagogiky. V současné době však prochází výraznou rehabilitací. Na pozadí neklidného 17. století, třicetileté války, morových ran a náboženské netolerance se nám Komenský otevírá nejen jako pedagog, ale především jako významný myslitel, filozof, kazatel i spisovatel, který i přes těžké zkoušky osudu nikdy neztratil naději a snahu dojít k ideálu lidství.

„Opera Komenský bourá stereotypy jak o tomto žánru, tak o Komenském samotném. Tohoto slavného muže zde zastiháváme v době, kdy mu bylo třicet let, přišel o ženu a své dvě děti. A kromě svědectví o velké tragédii je to zároveň svědectví o naději, doprovozené nádhernou sugestivní hudbou, která vás bude mrazit, ale zároveň těšit,“ prozradil režisér inscenace Tomáš Ondřej Pilař. Slovy dramaturga inscenace Marka Pavlíčka skrze tuto světovou premiéru vstupujeme do zcela nového vnímání operního času plného filmových střihů.

Příběh Komenského dalece přesahuje hranice jeho pedagogického odkazu, který si s sebou neseme ze školních lavic. Čím však osobnost Komenského přesvědčila autora opery Jana Jiráska? „Mě osobně na Komenském nejvíc fascinovalo to, jak celý život tlačil do kopce ten Sisyfův kámen a vlastně si byl vědom, že ta jeho myšlenka všenápravy je neuskutečnitelná. Ale je věčná.“

 

Ve světové premiéře opery představíme Jana Amose Komenského a jeho odkaz ve své lidskosti prostřednictvím nové operní estetiky hodné 21. století.

Uvedení světové premiéry proběhlo 6. prosince v DK Metropol.

 

Hudební nastudování a dirigent Jiří Štrunc

Režie Tomáš Ondřej Pilař

Libreto Tomáš Jarkovský

Scénografie Marek Kubát, Tomáš Ondřej Pilař

Kostýmy Dana Haklová

Světelný design Daniel Tesař

Choreografie Martin Šinták

Dramaturgie Eva Marečková, Marek Pavlíček

Sbormistr Josef Kurfiřt

Asistent choreografa Zdeněk Mládek

Korepetitoři Mikoláš Troup, Lilia Červená

Inspicientka Michaela Freudenschussová

Asistentka režie a nápověda Lucie Bicanová

 

Osoby a obsazení

Jan Amos st. Jaromír Nosek, Jan Šťáva

Jan Amos ml. Jakub Hliněnský, Tadeáš Hoza

Magdalena Anna Moriová, Marie Svobodová

Všudybud Josef Kovačič, Michal Marhold

Mámení Markéta Klaudová, Zuzana Kopřivová

Daniel, syn Komenského Vincenc Ignác Novotný, František Sliž

Purkmistr / Ferdinand II. Tomáš Kořínek, Peter Malý

Doktor Tulp Alexander Beň, Tomáš Maliniak

 

Sbor opery JD

Balet JD

Orchestr opery JD, koncertní mistři Martin Červinka (housle), Jessé Xavier Reis (housle) a Václav Žák

(violoncello)

Foto: Petr Zikmund

Lenka Cimlová Ostrá

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..