Zapomenutý zakladatel Československa

Ernest Denis

Je to jeden z významných mužů naší novodobé historie, jeho jméno však znají zřejmě jen zasvěcení: profesor Ernest Denis, francouzský historik a publicista, který zasvětil velkou část svého života boji za vznik samostatného Československa. Odkaz člověka, jehož přínos pro národní sebeurčení vyzdvihoval i prezident Tomáš G. Masaryk, připomene Česká televize v dokumentu „Zapomenutý zakladatel Ernest Denis“. Ve vysílání se objeví v úterý 24. října ve 21:00 na programu ČT2.

Masaryk a jeho lidé nebyli jediní, kdo se v zahraničí zasazovali o to, aby se na poválečné mapě střední Evropy objevil nový stát. „Těch, bez kterých by v čase Velké války byla myšlenka našeho státu stěží prosaditelná, je celá řada. Masaryk měl partnery v USA, ve Velké Británii, v Rusku, ve Francii. Ale ze všech, kteří mu pomáhali, byl Denis největší nadšenec,“ soudí dramaturg pořadu Martin Červenka.

„Jménem profesora Ernesta Denise svého času pojmenovali v Praze nádraží, na Malostranském náměstí měl s velkou slávou odhalenou sochu. Měrou nebývalou se zasloužil o vznik samostatné republiky. Dnes o něm skoro nikdo neví. Je na čase tento dluh splatit,“ dodává kreativní producentka Lenka Poláková

Zájem činorodého Francouze o českou kulturu se datuje už od 70. let 19. století. Francie tehdy prohrála válku s Pruskem a musí se sklonit před nově vzniklým Německým císařstvím. To Ernest Denis vnímá jako obrovské ponížení. Hledá po Evropě spojence, kteří stejně nelibě nesou německou dominanci, a nachází Čechy. První cestu do Prahy podnikne v roce 1872, potom přijíždí pravidelně. Zaujmou ho české dějiny, studuje osobnost Jana Husa a události spojené se stavovským povstáním a  Bílou horou (1618-20).   Sblíží se s  politickými předáky a významnými představiteli českého národního života. Jako vedoucí katedry moderní historie na pařížské Sorbonně pak propaguje své středoevropské vize. Zakládá časopis La Nation Tchéque, který se brzy stane prestižní publicistickou platformou. Denis je také při tom, když za války vzniká ve Francii československé dobrovolnické vojsko – legie.                                                                               

„Když jsem na jeho osud náhodou narazil, uvědomil jsem si, jaký dluh vůči němu máme. České i slovenské země jeho jméno s úctou vyslovovaly od konce 19. století až do příchodu německých okupantů za druhé světové války. I to, jakou si následující dvě totality daly práci, aby jeho odkaz zmizel z naší historie, mě ujistil, že Ernesta Denise musíme vrátit do povědomí, říká scénárista a režisér dokumentu Jakub Tabery.

Po francouzských a českých stopách Ernesta Denise se Jakub Tabery vydal společně s filmovým štábem. V dokumentu ukazuje, že to byl právě Denis, kdo vysvětlil francouzské veřejnosti, kým jsou Čechoslováci a proč si zaslouží vlastní stát.

Štáb natáčel v Nimes, rodišti Ernesta Denise s jeho prasynovcem. Dokumentaristé navštívili  Darney, místo slavné přísahy československých legií, a samozřejmě také Paříž.  Rozhovor poskytli významní profesoři pařížské Sorbonny a další osobnosti, které se věnují moderní historii spojené se Slovany nebo přímo s českým národem. Dokumentaristé se vydali rovněž do francouzského národního archivu, Českého centra v Paříži i do českých sekcí v Nimes a Dijonu. Část natáčení proběhla v Praze. „V Praze jsme natáčeli v autentickém prostředí památníku Františka Palackého a Ladislava Riegera. Toto místo je zachováno v podobě, v jaké ji při své návštěvě viděl i Ernest Denis. Důležitá byla také spolupráce s pražským Francouzským institutem,“ sděluje vedoucí produkce Jana Urbášková.

Dokumentární film „Zapomenutý zakladatel Ernest Denis“ bude odvysílán u příležitosti oslav 105. výročí vzniku Československa. „Myslím, že pro diváky bude tento zapomenutý zakladatel velkým překvapením,“ uzavírá Jakub  Tabery.

Autoři projektu: scénář a režie: Jakub Tabery // dramaturg: Martin Červenka // kamera: Michael Kaboš // vedoucí produkce: Jana Urbášková // výkonná producentka: Olga Grossmannová //kreativní producentka: Lenka Poláková

Tereza Krumpholzová, Česká televize 

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..