Tradice i progrese

Nová koncertní sezona Moravské filharmonie Olomouc

Koncerty Moravské filharmonie Olomouc v nové sezoně nabídnou současné hudební trendy, novinky i tradiční díla a osvědčené velikány hudební klasiky. V Olomouci vystoupí atraktivní umělci – nově nastupující hvězdy i známá jména.

„Ve funkci šéfdirigenta bude pokračovat Zsolt Hamar, kterého si oblíbil nejen orchestr, ale také veřejnost.“ potvrdil ředitel filharmonie Jonáš Harman.

Nová řada D


Šéfdirigentovi je věnována abonentní řada A o čtyřech koncertech, tradičně ve čtvrtek od 19 hodin. „Programovým leitmotivem této koncertní řady je tradice. Proto v ní nebudou chybět monumentální symfonická díla Brahmse, Schumanna či Mahlera, které chceme posluchačům nabídnout ve špičkové interpretační kvalitě.“ říká k programů šéfdirigent Zsolt Hamar. Páteční koncertní řadu R (reprízy) vystřídá koncertní řada D – řada dramaturgyně, nově se samostatnými, unikátními programy, nikoli reprízami. V rámci této řady se uskuteční také slavnostní koncert ke 450letému výročí založení olomoucké univerzity, pro které vznikne nová skladba čtveřice olomouckých autorů Marka Keprta, Víta Zouhara, Jana Vičara a Tomáše Hanzlíka s názvem Templum Honoris (Chrám Cti). „Koncertní řada D, která se postupem času přirozeně emancipovala, nabídne dramaturgii poněkud progresivnější, programy plné překvapení, temperamentu a půvabné ženské energie. Sólové role v tomto cyklu byly totiž svěřeny dámám různých generací a původu – legendární české violoncellistce Michaele Fukačové, nadané polské flétnistce Zofii Neugebauer, slovenské kytaristce Miriam Rodriguez Brullové a proslulé srbské pianistce Tamaře Stefanović.“ doplňuje dramaturgyně orchestru Ivana Kalina Tabak.

Multižánrově i srdcem

Na své si znovu přijdou i příznivci multižánrových koncertů, pro které je v nabídce řada C i s mimořádným vánočním koncertem s finskou zpěvačkou Tarjou Turunen. Na ten mají předplatitelé řady C exkluzivní 50% slevu. Nabídku předplatitelských řad pak uzavře oblíbená řada P (Patriot). V reprezentativních programech klasické hudby nabídne umělce, kteří z Olomouce buď pocházejí, anebo k ní mají vřelý vztah. Olomoucká Reduta tak bude hostit Josefa Špačka, Petra Vronského nebo Akademický sbor Žerotín.

Koncerty pro všechny generace

Vedle hlavních abonentních řad nabídne MFO také hudební projekty, které cílí na konkrétní skupiny posluchačů – zábavná dopolední nedělní matiné pro rodiče s dětmi, koncerty pro nastávající rodiče, či cyklus Klasika na dosah.

Komorní řada nově v Červeném kostele


Novinkou 78. sezony je přesunutí komorních koncertů do nově zrekonstruovaného Červeného kostela. V atraktivních a veřejnosti dosud nepřístupných prostorách se posluchačům představí například renesanční umělec a violoncellista Marek Štryncl, olomoucký rodák a hráč na violu Vladimír Bukač, či brilantní houslista Jiří Vodička. Koncerty se konají v úterý od 19 hodin.

Abonmá plné výhod


Abonmá představuje nejvýhodnější způsob, jak si zajistit vstup na koncerty. Nabízí navíc také řadu benefitů. Abonentní karta je přenositelná, takže ji lze využít v rámci celé rodiny. Mezi další výhody patří 20% sleva na koncerty v jiných koncertních řadách a na koncerty Mezinárodního varhanního festivalu, garance stejného místa v sále do další sezony, či možnost zdarma navštívit besedy s umělci před vybranými koncerty, které moderují Veronika Paroulková a Jiří Vejvoda. Abonmá na jednotlivé koncertní řady lze zakoupit od 29. května, a to buď na webu MFO (www.mfo.cz/vstupenky), anebo osobně na společné pokladně MFO a MDO v budově Reduty na Horním náměstí.

Kompletní program a více informací je k dispozici na www.mfo.cz.

Mgr. et Mgr. Kamila Sehnálková

pro Taneční magazín 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..