Špička nového cirkusu míří do Trutnova

Těšte se na světovou premiéru a akrobatickou školu

Už tuto středu v Trutnově startuje mezinárodní festival nového cirkusu Cirk-UFF. V pěti dnech se v programu představí česká novocirkusová scéna, ale i performeři z Izraele, Itálie nebo Španělska. Akrobaté z Austrálie přivezou světovou premiéru představení Sissy, a ve spolupráci s pořadatelem festivalu Uffo, plány na letošní otevření česko-australské akrobatické školy CZirkidz.

 Australští umělci nebudou v Trutnově poprvé. V posledních letech přijíždějí prezentovat svoje představení nejen v rámci festivalu, ale v centru Uffo tvoří i vlastní show. „Australané patří v novém cirkusu k absolutní špičce. Především (ale nejen) po stránce akrobatické. Kromě vlastních projektů u nás pořádali i workshopy, kam se sjeli lidé z celé republiky. Jejich přístup, nejenom v tréninku, nás přivedl na myšlenku propojit jejich akrobatické mistrovství se silnou uměleckou stránkou české novocirkusové scény. Ještě letos proto společně otevřeme česko-australskou akrobatickou školu, která se stane první svého druhu v Evropě,“ řekl zakladatel festivalu a ředitel polyfunkčního divadla Uffo Libor Kasík. V pátek 2. června na festivalu proběhne konference k přípravám a plánům akrobatické školy za účasti odborníků, zástupců novocirkusové scény z Česka i zahraničí a veřejnosti.

Každodenní škola bude primárně pro děti a mládež z regionu, workshopy pro děti odkudkoli a bude otevřena profesionálům z tuzemska i zahraničí. „Škola přinese do našeho prostředí něco zcela nového. Když spojíme nejvyšší možnou řemeslnou úroveň Australanů se skutečně vysokou českou uměleckou silou, věřím, že Česko se může stát do sedmi let jedním z leaderů současného cirkusu,“ uvedl Libor Kasík.

„Občas se mě lidé ptají, zdali škola nebude příliš drahá. Přesná cena školného ještě nebyla stanovena, ale vzhledem k hlavnímu cíli, mohu říci, že bude pro české rodiny cenově dostupná. Zásadní roli v tom hraje možnost čerpání finančních prostředků na výstavbu kreativních center z grantu Národního plánu obnovy. Ostatně o této možnosti jsem informoval už v loňském roce investora město Trutnov při realizaci dalšího významného počinu, kterým je rekonstrukce kina Vesmír, jež spravuje také naše společnost. A na základě uvedení mého záměru, využít prostory kina nad rámec jeho primárního účelu i na vybudování nového kreativního centra do žádosti, byl projekt kina jedním z nejlépe hodnocených v rámci tohoto grantu. Respektive zařazením akrobatické školy do projektu získal Trutnov dotaci ve výši necelých 70 milionů korun (maximum bylo 80 mil Kč), díky nimž bude moci v rámci rekonstrukce kina v jeho prostorách vzniknout i kreativní centrum potřebné pro provoz školy a bude mít zajištěno i základní finanční krytí pro svou činnost,“ objasnil Kasík.

Partnerem na australské straně bude Josh Hoare, umělecký ředitel školy CirKidz z Adelaide, která vychovává ty nejlepší cirkusové performery. „Po dlouhém propojení mezi oběma společnostmi přichází další fáze, která je vzrušujícím a nadějným krokem ve vývoji nového cirkusu a celkového uměleckého rozvoje,“ doplnil Josh Hoare. Podrobněji bude celý projekt nové akrobatické školy představen dne 2. června zástupcům novocirkusové scény, odborné i laické veřejnosti na konferenci, která bude součástí doprovodného programu k letošnímu 13. ročníku festivalu Cirk-UFF.

Světová premiéra

Josh Hoare je zároveň režisérem představení Sissy, které bude mít letos na Cirk-UFFu světovou premiéru. V podání akrobatů Dylana Phillipse a Jordana Harta ze slavného souboru Gravity & Other Myths, uvidí diváci hodinovou show, která prostřednictvím té nejvyšší akrobacie, a zároveň vtipu, řeší rozličná témata dnešních mladých lidí obecně, a zároveň odráží pohled na svět autora námětu, jednadvacetiletého Dylana Phillipse.

Z Austrálie dorazí i uskupení Highwire Entertainment, které přiveze ženské představení The Defiant s živou rockovou hudbou. Postapokalyptické představení, přesto pojato s humorem, spojuje světovou špičku sportovců a akrobatů, kteří předvedou explozi neuvěřitelných akrobatických výkonů.

Z dalších zahraničních účastníků se na festivalu Cirk-UFF objeví izraelský soubor Bomba Cirkus s moderní cirkusovou show plnou humoru, hravosti a radosti. Zastoupena bude také slovenská scéna s performery Cirkuskus s interaktivním představením pro nejmenší.

Česká scéna

Fantastickou podívanou přivezou české soubory a performeři. Na letošním třináctém festivalovém ročníku se objeví Cirk La Putyka s představením Senses, které slibuje nejrůznější styly a žánry cirkusového umění od vzdušné akrobacie přes skoky na teeterboardu až po žonglování, tanec a pantomimu. Do Trutnova se chystá i soubor Losers Cirque Company s představením Nespoutaní, které tvůrci popisují jako akrobatickou koláž o překonávání strachu a vnitřní svobody. Jejich druhé, čistě ženské představení s názvem Žena, růže, píseň, kost, ukáže sílu žen, jejich postavení i očekávání.

Dámský novocirkusový soubor Cirkus TeTy předvede v krkonošské metropoli pohybově-objektovou inscenaci s prvky závěsné akrobacie, při které bude v centru pozornosti kovový objekt. Kovové pruty se objeví také v představení Elišky Brtnické, která na festival přiváží sólové meditativní akrobatické dílo.

Venkovní představení před Uffem

Program festivalu se každoročně odehrává v Uffu, v šapitó a v ulicích města, tedy i před Uffem nebo v jeho okolí. Jde o tradici, která dotváří festivalovou atmosféru a mísí umělce s diváky. Na programu venkovních představení nebudou chybět oblíbení klauni ze Squadra Sua nebo chůdařská pouliční show s prvky improvizace souboru Sacra Cirkus. Před Uffem se navíc uskuteční premiéra venkovní verze představení Mass.k českého souboru Holektiv, které odkazuje na intenzivní začlenění masek jako součástí našich životů v době pandemie Covid-19.

Před Uffem se podělí o své umění také slovensko-španělský kolektiv Lapso Cirk, který se postaví tváří v tvář zákonům gravitace. Venku se odehraje i další show od Blackout Paradox, humorná s ohnivou choreografií a pyrotechnickými efekty.

Celý program festivalu najdete na http://cirkuff.cz/.

Lucie Vurbsová 

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..