Dostředivá hudba z divadelních a tanečních sálů

Improvisation for Dance Václava Chalupského

Chalupski se po tříleté odmlce vrací s novou, tentokrát koncepčně vymezenou deskou. Na novince Improvisations for Dance jde o tanec.

Václav Chalupský, vystupující pod uměleckým jménem Chalupski, se v posledních letech intenzivně věnoval skladbě hudby pro současný tanec a pohybové divadlo a práci korepetitora na Konzervatoři Duncan centre. Strávil tak hodiny improvizací ve spolupráci s tanečníky a performery. A právě během těchto aktivit začala vznikat spousta “vedlejšího materiálu”, který začal Chalupský později přepracovávat do samostatně fungujících kompozic.

Častokrát to v praxi vypadalo tak, že jsem se vrátil z konzervatoře, kde jsem hrál pro tanečníky a během improvizací vznikly kusy, které jsem si nahrál na telefon. Občas se během improvizace objeví ten vzácný moment, kdy si všechno sedne, čas se zastaví a všichni, kdo tu chvíli sdílí, cítí, že jsou součástí něčeho jedinečnýho. Je to dokonalý propojení, je to trochu návykový – kdo někdy improvizoval, dá mi za pravdu. Osobně jsem si uvědomil, že právě pro tyhle chvíle překvapení miluju hudbu a jsem vděčný, že jí můžu tvořit,“ říká Chalupski.

Zvukově se Chalupski posouvá od klavírních kompozic předchozí desky Vortex k syrovějšímu zvuku elektrických kytar a syntezátorů častokrát chycených do smyček. Částečně se opět nahrávalo v domácím prostředí Divadla Oskara Nedbala v Táboře, spolupráci Chalupski navázal opět s Davidem Zemanem (Kalle), který album nahrál a smíchal. O master se postaral Amák ze Studio Golden Hive. Album Improvisations for Dance vychází pouze digitálně.

 

Anna Mašátová
pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..