Dominik Hašek a Hynek Čermák se objeví na plátnech kin

Nový film hned den po 25. výročí vítězství olympijského hokejového turnaje v Naganu

Režisér a scénárista Dan Pánek dotáčí poslední záběry rodinného snímku Děti Nagana, ve kterém si po boku Hynka Čermáka, Pavla Baťka či Kláry Issové zahraje také hokejový brankář Dominik Hašek.  Premiéra filmu, který divákům připomene atmosféru devadesátých let, je naplánována na 23. únor 2023.

Píše se 22. únor 1998 a v japonském Naganu vrcholí slavný olympijský hokejový turnaj století. Češi v roli outsidera k překvapení všech soupeřů vyhrávají. V euforii si bezpočet dětí přeje být jako Jágr nebo Hašek. Touží po tom i desetiletý Dom, který když vidí nájezdy ČR proti Kanadě, usmyslí si, že bude stejně dobrý brankář jako Dominik Hašek.

Přesto, že mu nic nejde a nedokáže si zavázat ani brusle, rozhodne se svůj sen realizovat. Domovi  rodiče, ale do jeho nového snu nechtějí investovat čas ani peníze. Díky podpoře dědečka Dom nakonec po vzoru Haškova domovského klubu v Buffalu zakládá se spolužáky tým “Šavle” A s ním se pouští do velké výzvy. Porazit mnohem silnější a zkušenější soupeře ze sousední vesnice.

“Šavle” si pod svá křídla vezme bývalý extraligový hokejista, kterého hraje Hynek Čermák. „Nagano jsem sledoval. Každý z nás si přesně pamatuje, co dělal, když naši hokejisté vyhráli. Tento film odráží tu náladu a hrdost, která byla v každém z nás po tomto vítězství,“ vzpomíná Čermák, který si ve filmu zahraje s Klárou Issovou, Pavlem Baťkem, Simonou Babčákovou, Taťjanou Medveckou, Otakarem Brouskem mladším, s dětskými herci Tomem Bretonem, Johankou Rackovou či Fabiane Šetlíkem.

Pro mě je to návrat do mého raného mládí. Je zajímavé vidět kluka, který má boty, co jsem nosil, když mi bylo devatenáct,” dodává Hynek Čermák, se kterým si ve filmu zahraje i hrdina turnaje století Dominik Hašek. „Není to moje první role. V Čechách i v Americe už jsem si několikrát malou roli zahrál. Tohle je pro mě ale srdcová záležitost. Český hokej potřebuje, aby si kluci šli zahrát hokej na plácek s tenisákem před barák nebo s pukem na zamrzlý rybník. I tam se dají objevit nové talenty. A o tom ten film je. Nám tuhle inspiraci přinesla hokejová generace 70. let a já budu moc rád, když ji ta naše „naganská generace“ podobně předá dnešním klukům,“ říká Hašek.

Film je poctou úspěchům českých hokejistů a vzdává hold legendám. Předáváme poselství o tom, že dětské sny mají mnoho podob a děti je třeba podporovat. Zároveň otevíráme aktuální téma dětí a sportu, protože s podporou pohybu dětí je potřeba začít u rodiny. A to je také jedno z klíčových poselství celého filmu Děti Nagana,“ popisuje film věnovaný nejen Dominikovi Haškovi a všem hrdinům z Nagana, ale i legendárnímu trenérovi Ivanu Hlinkovi, režisér Dan Pánek.

Marie Horovitzová

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..