PRAŽSKÝ FESTIVAL POULIČNÍHO DIVADLA ZA DVEŘMI

13. – 19.7. 2022

Začíná 14. ročník festivalu pouličního divadla Za dveřmi, který se koná od 13. do 19.7. na Výstavišti v Holešovicích a v centru metropole. Program slibuje více než čtyři desítky představení, workshopů a koncertů. Vstup na festival je zdarma.

V rámci festivalu se představí interaktivní světelná instalace Fénixova zahrada, jejíž část na jaře zdobila český pavilon na EXPO v Dubaji. Ozvěnám světové výstavy bude věnováno celé jedno odpoledne a večer, během kterého diváci uvidí část programu, který reprezentoval českou kulturu při Národním dni.

Festival Za dveřmi bude zahájen na Staroměstském náměstí komponovaným vystoupením K nebi, které vygraduje vertikálním tancem v bezmála padesátimetrové výšce. Program bude pokračovat na Výstavišti v Holešovicích akrobatickým představením Cha Cha Chabelita mezinárodního souboru Vous Revoir a zakončen bude koncertem české funky kapely Celeste & Charles.

Druhý festivalový den uvede českou premiéru představení Balatón 1982 v režii oceňovaného španělského tvůrce Adriana Schvarzsteina. Po několika letech se na festival vrací známý japonský loutkář Nori Sawa, který vytvořil například desetimetrovou loutku pro doprovodný program olympijských her v Tokiu. Na Za dveřmi přiveze Nori loutky malé, se kterými zahraje známé pohádky ve své vlastní, ozvláštněné verzi. Program zakončí divadelní světelná instalace Fénixova zahrada.

Páteční program začne na Mariánském náměstí interaktivním ekologickým představením Zadnji ulov od uznávané divadelní společnosti Ana Monro ze Slovinska. Na Výstavišti pak návštěvníci budou moci společně s V.O.S.A. Theatre & Sunriders pohnout obřím cirkusovým kolem a den završí premiéra ohnivé grotesky Recombination skupiny Blackout Paradox.

V sobotu si budeme vyprávět příběhy společně se Storytelling.cz a Bratři v tricku zahrají svůj Speciál, ve kterém o průběhu představení rozhodnou samotní diváci.

Neděle je věnovaná denním inscenacím pro rodiny s dětmi a workshopům cirkusových dovedností. Zakončí ji velkolepá ohnivá Propane Punk Show souboru MansterVille.

Tradiční divadelní průvod bude letos součástí programu Ozvěny EXPO, který odkazuje na český národní den v rámci světové výstavy v Dubaji. V centru Prahy se za doprovodu živé hudby předvedou loutky a pouliční divadelníci i chůdaři.

Ozvěny EXPO budou pokračovat na Výstavišti. Interaktivní divadelní instalace a akrobatická vystoupení budou střídat koncerty známých hudebníků. Jako první vystoupí Thom Artway, který se z buskera vypracoval až na velká pódia mezi nejpopulárnější mladé české umělce. Další hudební ozvěnou českého národního dne bude koncert multiinstrumentalisty Tomáše Dvořáka. Cenami ověnčený skladatel a multimediální umělec, známý pod pseudonymem Floex, zahraje se svou kapelou a robotem Josefem.

Poslední den festivalu čeká návštěvníky hudebně pohybová inscenace Welcome to stupidity, kterou v mezinárodním složení nazkoušel Ansámbel Nepravidelného Divadla (AND).

Festival Za dveřmi zakončí koncert instrumentální taneční hudby v podání devítičlenného brass bandu Toot Ensemble.

Kompletní program najdete na www.zadvermi.cz

Festival probíhá za finanční podpory hl. m. Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury ČR a Městské části Praha 7.

Linda Lomozová

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..