Festival Menteatrál 2021

Festival divadel pracujících s lidmi s mentálním postižením

Sedmý ročník divadelního festivalu s lidmi s mentálním postižením v Neratově nabídne vedle bohatého programu i nový festivalový areál

Po roční pauze opět přivítá během prázdnin Neratov v Orlických horách Menteatrál – festival divadel pracujících s lidmi s mentálním postižením. I letos se můžete těšit na divadelní představení, koncert, letní kino, tematické diskuze a workshopy. Letos festival proběhne od pátku 30. 7. do neděle 1. 8. 2021.

Menteatrál je divadelní festival a třídenní setkání divadelních souborů, které pracují s herci s mentálním hendikepem a jsou nebo mají ambici stát se součástí české profesionální scény. Tyto soubory vznikly převážně z bytostné potřeby profesionálních umělců, kteří se z různých důvodů potkali ve svém životě a tvorbě s herci s mentálním postižením a rozhodli se tomuto oboru věnovat intenzivně a kontinuálně.

“V této době je pro nás zvlášť důležité, že se můžeme fyzicky setkat v Neratově a může proběhnout po roční pauze festival Menteatrál. Pro mnoho souborů je to po dlouhé době jedna z prvních příležitostí vystoupit zase na jevišti a také mít možnost potkat se s ostatními tvůrci.” popisuje Jan Čtvrtník, ředitel festivalu a zároveň předseda spolku Jiné jeviště, hlavního organizátora festivalu.

 

Jedná se o spolek profesionálních umělců, kteří od roku 2011 spolupracují s klienty chráněného bydlení v Neratově. Činnost spolku nakonec vyústila v roce 2014 uspořádáním prvního ročníku festivalu Menteatrál.

 

Na otázku, co je hlavní myšlenkou festivalu, Jan Čtvrtník odpovídá “Nejdůležitější myšlenkou festivalu je sdílení. Nejde tedy jen o prezentaci a přehlídku inscenací a projektů, přestože klademe velký důraz na profesionální zázemí a podmínky, jde především o sdílení zkušeností mezi soubory, sdílení s diváky toho, kam umělci směřují ve své tvorbě a především sdílení názoru na svět lidí s mentálním postižením a pohledu na něj skrze uměleckou tvorbu. Náš festival má ambice podporovat umělce se speciálními potřebami k cestě za profesionalizací jejich práce. Tak jak vidíme ve většině zemí západní Evropy, kde je umělecká tvorba lidí s postižením dávno součástí profesionální kulturní sféry, má se česká scéna na co těšit!”

 

Co se týče festivalového areálu, organizátoři chystají velké změny. Namísto dvou divadelních šapitó každoročně umístěných na neratovské louce se areál přesune na druhou stranu Neratova vedle říčky Orlice do nových prostor. “Jsme moc rádi, že můžeme festival přesunout do nově vzniklého společenského domu, kde se budeme snažit vytvořit co nejprofesionálnější technické podmínky pro divadelní soubory. Vedle této vnitřní scény bude stát divadelní šapitó, které naši návštěvníci už dobře znají. Velké plus vidím i v tom, že se areál přesune do blízkosti Pivovaru Neratov” vyjmenovává s úsměvem produkční Zuzana Čtvrtníková.

Program festivalu

Jako každoročně zahájí festival v pátek odpoledne mše v neratovském Kostele Nanebevzetí Panny Marie. Poté své představení uvedou rovnou 3 divadelní soubory: v kostele se představí pražské Taneční Studio Light, které ve své premiéře uvede inscenaci Madona, následovat bude kladenské Divadlo Vzhůru nohama s představením Hergules neboli Drakošlap. Poté se se svým burleskně mrazivým představením Krvavý koleno představí Divadlo UJETO v nově vzniklém Divadle. A páteční festivalový den zakončí Kostelní kino, kde návštěvníci budou moci zhlédnout filmové pásmo neziskové organizace Apropo Jičín.

V sobotu festival nabídne inscenaci Sousedské nepokoje “nováčka” – brněnského uskupení Kociánka, následuje představení Káťa a králík Dramatického uskupení Jindřich z Janských lázní, poté Taneční studio Light nabídne své druhé představení Republika na nás čeká aneb Kde domov můj. Domácí soubor Jiné jeviště se představí se svou Legendou o semínku, představením nazkoušeným v loňském roce, kdy bohužel festival neproběhl a brněnské Divadlo Aldente s česko – anglickým představením Who am I? se představí kvůli omezené kapacitě divadelního sálu hned dvakrát. Sobotní večer uzavře koncert kapely MarZ v čele s mladou zpěvačkou Markétou Zdeňkovou, kterou doprovází čtveřice zkušených muzikantů a letní kino s tematicky vybraným filmem.

 

Nedílnou součástí festivalového programu jsou také diskuse a workshopy, jejichž náplň rozhodně nesměřuje jen k odborné veřejnosti. Naopak se právě díky nim přibližuje práce souborů s lidmi s mentálním postižením čím dál tím více laické veřejnosti. Propojují se tak světy divadelníků, laiků i dětí na jednom místě a vznikají tak neopakovatelné situace.

 

Vstupné na veškerý program je jako již tradičně dobrovolné a festival je koncipovaný jako bezbariérový. Podrobný program a další praktické informace naleznou návštěvníci na webu www.menteatral.cz.

Mimo zhlédnutí divadelních představení, filmů a koncertu můžou návštěvníci načerpat atmosféru jedinečného místa, které svým geniem loci ohromuje příchozí už mnoho let.

Zuzana Čtvrtníková

pro Taneční magazín

Festival vzniká za podpory:

Ministerstvo kultury ČR, Královéhradecký kraj, Akademie múzických umění v Praze, Sdružení Neratov, Pivovar Neratov, Divadlo DISK a všichni přátelé festivalu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..