JATKA78 a světová premiéra

Jatka78 chystají světovou premiéru souboru STRAPMANIA, který se zaměřuje výlučně na vzdušnou akrobacii. Těšte se na druhý lednový víkend!

Na rok 2020 si Jatka78 přichystala několik zahraničních vystoupení. Divadlo vyzvalo k hostování nejen mladé a neokoukané soubory, ale také hvězdy, které sbírají ocenění po světových festivalech. Jako první vystoupí čtyřčlenná seversko-německá formace Strapmania. Světová premiéra její nové show se na Jatkách78 uskuteční 13. ledna 2020, první repríza pak o den později.

Jak již název napovídá, company pracuje s jediným novocirkusovým náčiním, a tím jsou strapsy. Diváci se mohou těšit na první autorské představení zaměřené výhradně na vzdušnou akrobacii. Dvě akrobatky a dva akrobaté edvádějí silové gymnastické party s obrovskou přesností a ladností zároveň. Nebojí se ani nápaditých formací, které společně vytvářejí.

Podstatná část nové inscenace a vlastně i formování nového souboru v předchozích dvou letech probíhalo přímo na Jatkách78. Mezinárodní divadlo totiž již prakticky od svého vzniku vypisuje rezidenční programy a poskytuje umělcům nejen z České republiky, ale i z celého světa, prostory pro zkoušení a technickou podporu.

V novém představení zkoumá skupina mladých cirkusových dobrodruhů prostor ve své první misi v poloze nad zemí. Čím je toto místo ve vzduchu definováno, jaký prostor mezi sebou akrobaté mají a jak jej lze potlačit tím, že se jejich těla spojí v jedno?

Nakonec si otestují vlastní sílu proti gravitaci a zažijí, jaké je to nejen létat, ale i padat. Každý umělec pomalu proplétá síť jednotlivých cest, aby zjistil, že za pomocí strapsů může stabilitu získat, ale také ji snadno ztratit.

K této světové události na Jatkách78 proběhne také vernisáž a výstava fotografií souboru. Jejich autorem je německý fotograf Julius Erdmann.

Divadelní vystoupení se koná s finanční podporou Česko-německého fondu budoucnosti (Deutsch-Tschechische Zukunftsfonds).

Strapmania: »STRAPMANIA«

Účinkují: Anders Björklund, Laura Borkowski, Mona Tesch, Rasmus Ohrt

Kreativní vedení: Elise Reine

Taneční choreografie: Lena Zinnen

Asistentka produkce: Marina Rieger

Délka: 60 min., vhodné od 6 let

Zahraniční hostování na Jatkách78:

sezóna 2019 / 2020

Strapmania: Strapmania / světová premiéra

13. a 14. 1. 2020, 19.30, Jatka78

Vstupenky a více informací:

http://www.jatka78.cz/cs/inscenace/strapmania

Manda Rydman: Semaphore

21. a 22. 3. 2020, 19.30, Jatka78

Vstupenky a více informací:

http://www.jatka78.cz/cs/inscenace/semaphore

Collective Malunés: We Agree to Disagree / světová premiéra

27.–29. 4. 2020, Jatka78

Nikki & JD: Knot / Total Theatre and Jacksons Lane Award for Circus Fringe Festival 2019 v Edinburghu

24. a 25. 5. 2020, 19.30, Jatka78

Vstupenky a více informací:

http://www.jatka78.cz/cs/inscenace/knot

Text a foto: Zuzana Hošková

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..