VEČER PRO KRÁLE ozdobí výkony tanečníků!

Představí se i Chantal. Tentokrát však nejde o někdejší manželku Boleslava Polívky, ale o francouzskou sopranistku Chantal Santon-Jeffery.

Baletem o kávě, jemuž TANEČNÍ MAGAZÍN věnoval enormní pozornost, ještě nekončí 20. Letní slavnosti staré hudby. Ty už dvě dekády přináší do letní Prahy mimořádné hudební zážitky. Festival až do 6. srpna láká na koncerty i hudebně-taneční představení, která představují světská i duchovní díla či umění z královských dvorů.

Již tuto sobotu 27. července zvou pořadatelé do Valdštejnské zahrady na Malé Straně na zdarma přístupný program s názvem Commedia dell’arte. Vystoupí zde věhlasný italský Harlekýn Enrico Bonavera. „Představím nejslavnější postavy commedie dell’arte: Pantalona, Zanniho, Brighellu a Harlekýna. Pantalone je mistrem masek a improvizace, Zanni sehraje pantomimu o svém věčném hladu, kuchař Brighella nás naučí vařit správné italské špagety a Harlekýn se pokusí ukrást sám sobě hubičku. Na konec přijde překvapení!,“ vysvětluje Bonavera. Vystoupení ve velké sala terreně na západní straně zahrady doplní taneční soubor Chorea Historica, jehož členové zatančí ukázky renesančních párových a řadových tanců a zájemce z řad publika také jeden ze skupinových tanců naučí. Program se během dne opakuje třikrát, a to od 16.00, 17.30 a 19.00 hod. Akce se koná s podporou Italského kulturního institutu, Velvyslanectví Itálie v Praze (které letos slaví 100. výročí založení) a za laskavé podpory předsedy Senátu Parlamentu ČR pana Jaroslava Kubery.

Italský Harlekýn Enrico Bonavera

Vrcholem letošního jubilejního 20. ročníku bude 6. srpna ve Dvořákově síni Rudolfina komponované tanečně-hudební představení s názvem Večer pro krále. Diváky přenese na jeden den ke královskému dvoru ve Versailles v 18. století. V podání orchestru Collegium Marianum a hvězdných pěveckých sólistů – Katherine Watson a Reynouda Van Mechelena – zazní vybrané árie a instrumentální části z těch nejkrásnějších hudebně-dramatických děl francouzského baroka. Jednotlivé kusy tvoří dohromady děj, který dokresluje dvojice sólistů-tanečníků z francouzského souboru Les Cavatines. Choreografie je dílem proslulé Natalie van Parys, hudebního nastudování se ujme Jana Semerádová.

Jana Semerádová vedla na 20. letních slavnostech Collegium Marianum nejen při Baletu o kávě, ale bude účinkovat i na vrcholném koncertu, také s tanečníky

Britská sopranistka Katherine Watson se na překrásný repertoár a své první účinkování v Praze už těší. Podle svých slov má v oblibě zejména árii „Mais, tout parle d’amour“ M. P. de Montéclaira. „Ta je podle mě naprosto rozkošná. Loni v září jsem ji nahrávala jako součást alba věnovaného francouzské barokní hudbě s Les Ambassadeurs a Alexisem Kossenkem. Natáčení ale rychle uteklo a mně ta hudba od té doby zní pořád v hlavě, takže se nemůžu dočkat, až si ji zase zazpívám. A těším se samozřejmě na svou první návštěvu Prahy a České republiky a na spolupráci se souborem Collegium Marianum.“

Britská sopranistka Katherine Watson na archivním snímku z New Yorku

Více informací na www.letnislavnosti.cz.

V současném týdnu festival dále pokračuje vystoupením belgického vokálního kvinteta Utopia v Klášteře sv. Anežky České, kde 25. července uvede program Rosa mystica a v něm skvosty franko-vlámské renesanční polyfonie. Další projekt zve posluchače opět do Zámku Troje, kde budou tentokrát tón udávat mistři francouzského baroka a jejich komorní kantáty a instrumentální díla. V programu nazvaném V zahradách múz se představí pět špičkových francouzských a českých instrumentalistů a skvělá francouzská sopranistka Chantal Santon-Jeffery. Poslední červencový den bude patřit lahodnému souzvuku violy da gamba a loutny v podání dvou virtuosů (Due virtuosi), Vittoria Ghielmiho a Lucy Piancy.

Foto: archiv LSSH

Silvie Marková

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..