NE/NORMÁLNÍ muzikál bude „Na Prádle“!

Muzikál oceněný Pulitzerovou cenou v Praze! Co spojovalo herce Miloše Kopeckého, zpěváka Petra Muka a skladatele Karla Svobodu?

Broadwayský muzikálový hit ověnčený Pulitzerovou cenou za drama a třemi cenami Tony míří do Prahy. Muzikál „NE/NORMÁLNÍ (Next to Normal)“ uvede v české premiéře spolek art4rent, z. s. A premiéra se odehraje v listopadu 2019 v Divadle Na Prádle. Autory muzikálu jsou renomovaní tvůrci Brian Yorkey (libreto) a Tom Kitt (hudba).

Příběh ukazuje čtyřčlennou rodinu z předměstí, která řeší podobně běžné problémy, jako každá jiná rodina. A přesto nejsou jejich životy tak úplně normální. Přísná, sexy a vždy dokonalá matka Diana totiž bojuje posledních 16 let s bipolární poruchou, což značně ovlivňuje celou domácnost. Oporou jí je upřímný a milující manžel a otec Dan, který však začíná být tímto životem unavený. Jejich děti jsou typičtí přemoudřelí puberťáci, syn Gabe je snem každých rodičů a dcera Natalie, přes veškerou snahu stát se perfektní, zůstává ve stínu svého bratra. Děj odráží nejen život Diany a její problémy, které přenáší na rodinu, ale nabízí také otázky příměstského života, lidských ztrát, etiky v moderní psychiatrii nebo užívání léků.

Z originálu muzikálu na Brodwayi – Alice Ripley, Aaron Tveit a J. Robert Spencer, Next to Normal“

Součástí projektu bude i osvětová kampaň k nemoci zvané bipolární porucha. Ta je totiž jedním z hlavních témat muzikálu. Mezi známými osobnostmi, které trpěly právě bipolární poruchou a často o ní veřejně mluvily, byli například Miloš KopeckýPetr Muk nebo Karel Svoboda. Rozpoznání nemoci není ani dnes úplně jednoduché, její včasná identifikace a léčba však může nejen zlepšit kvalitu života, ale často ho i zachránit.

Muzikál NE/NORMÁLNÍ prezentuje příběh své rodiny srdcem, s láskou a soucitem. Diváci tak mají možnost hluboce se ponořit do mysli každé postavy. Většina příběhu je vyprávěna skrze písně a hrát budeme samozřejmě s živou kapelou. Melodie se často prolínají, přelévají v emotivních scénách, kdy se divákova pozornost přesouvá sem a tam v simultánních situacích, odehrávajících se mezi reálným světem a Dianinými fantaziemi. Hra je ve své podstatě sice vážná, ale i plná překvapivě humorných momentů“, říká herec a umělecký šéf spolku Tomáš Vaněk.

Můžeme se tedy jen těšit na českou verzi tohoto titulu a to přímo v Praze, na Malé Straně.

Foto: archiv art4rent

TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..