Vrchol novocirkusové sezóny na Jatkách78

Kdy? 12., 13. a 14. května!

Od počátku svého vzniku si Jatka78 kladla za cíl prohloubení spolupráce s mezinárodními soubory a divadly. Zahraniční vystoupení světových akrobatů jsou tak, kromě domovských souborů, základním stavebním kamenem dramaturgie tohoto místa pro nové umění v Pražské tržnici. Jatka78 dvakrát ročně vypisují rezidenční program, jak pro domácí, tak zahraniční soubory. Od dubna na Jatkách78 pilně zkouší Barcode Circus Company. Ti čtyři umělci za sebou mají skutečně hvězdné úspěchy a angažmá v nejznámějších novocirkusových souborech, jako jsou 7 Fingers nebo Cirque Éloize. Režisérem představení je Jean-Pierre Cloutier, který v minulosti spolupracoval se světoznámým režisérem a dramatikem Robertem Lepagem.

Světová premiéra se uskuteční 12. května, na 13. a 14. května si soubor připravil dvě reprízy. Nejen hvězdné spolupráce interpretů i režiséra tohoto souboru z inscenace Sweat & Ink činí vrchol letošní novocirkusové sezóny na Jatkách78. Za svoji kariéru totiž tito akrobati získali celou řadu prestižních ocenění, včetně zlaté medaile na festivalu SolyCirco, bronzové medaile na festivalu Cirque de Demain či cenu publika Choice.

Barcode Circus Company je tak patrně nejzvučnějším novocirkusovým souborem, jaký kdy na Jatkách78 vystupoval. Vzhledem k podpoře při vzniku inscenace Sweat & Ink, mají Jatka78 tu výsadu, že zde proběhne světová premiéra této hodně sledované show. Nad událostí současně převzala záštitu velvyslankyně Kanady v ČR, Barbara C. Richardson.

Eric Bates, Alexandra Royer, Tristan Nielsen a Eve Bigel z Barcode Circus Company Sweat & Ink charakterizují jako krásnou, neuhlazenou, místy bolestivou, však jednoznačně zábavnou novocirkusovou show.” Sweat & Ink je také zkoumáním paměti a vztahů prostřednictvím akrobatické metafory.

Čtyři lidé bojují s vlastními nedokonalostmi a limity. Ty má ostatně i naše paměť, která je zdrojem řady omylů. V představení si tak čtyři interpreti pokládají otázku, zda může dokonalá paměť vést k dokonalému štěstí, nebo zda naopak najdeme milost v naší nedokonalosti, a krásu v souboji s životními výzvami.

Mezi cirkusové disciplíny, na které se můžete těšit, jsou kupříkladu závěsná či párová a skupinová akrobacie, teeterboard či russian bar. Posledně dvě jmenované disciplíny přitom patří mezi nejnebezpečnější kousky, jaké můžete na novocirkusových scénách vidět. Zatímco teeterboard patří ke stálicím moderní novocirkusové scény, tradiční akrobatickou disciplínu russian bar dnes provádí o poznání méně světových souborů.

Světová premiéra inscenacese na Jatkách78 uskuteční na základě předchozí rezidence. V podobném duchu se již dříve na Jatkách 78 odehrály světové premiéry těchto inscenací: All Genius All Idiot (Svalbard Company), Smoke Screens (Burn Out Punks) či Opaque (Circo Aereo). Prvně jmenovaný soubor, Svalbard Company se navíc na Jatka78 se svojí inscenací All Genius All Idiot vrátí již v září 2019.

Barcode Circus Company: Sweat & Ink

12. – 14. 5. 2019, 19.30, Jatka78

Účinkují: Eric Bates, Alexandra Royer, Tristan Nielsen, Eve Bigel

Režisér: Jean-Pierre Cloutier

Hudba: Betty Bonifassi

Světla: Betty Bonifassi

Více informací:

http://www.jatka78.cz/cs/inscenace/sweat-and-ink

https://www.barcodecircuscompany.com

http://www.jatka78.cz/cs/rezidence

Trailer k představení: https://www.youtube.com/watch?v=F00w1DGpkAE&t=12s

Foto: archiv

ZUZANA HOŠKOVÁ

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..