Pasión de Buena Vista poprvé v Brně

Máte rádi kubánskou hudbu proslavenou filmem Buena Vista Social Club? Pak spěchejte do Brna

Pasión de Buena Vista poprvé v Brně

Máte rádi původní kubánskou hudbu proslavenou filmem Buena Vista Social Club? Buena Vista Social Club byl havanský členský společenský klub známý především svými tanečními a hudebními aktivitami. V 40. letech 20. století byl místem setkávání kubánských hudebníků a v roce 1996, po více než 50 letech od jeho zrušení v důsledku kubánské revoluce, inspiroval amerického kytaristu a producenta Ry Coodera, britského producenta Nicka Golda a havanského hudebníka Juana de Marcos Gonzáleze k uskutečnění projektu nahrávek pozapomenutých kubánských hudebníků, z nichž někteří v tomto klubu účinkovali ještě v dobách jeho největší slávy. Hudební album poj menované Buena Vista Social Club mělo nejen obrovský obchodní úspěch, podpořený také filmovým dokumentem německého režiséra Wima Wenderse, ale získalo i cenu Grammy v kategorii „Best Tropical Latin Performance“. Název Buena Vista Social Club se pak stal zastřešujícím pro volnou formaci kubánských hudebníků a také pro řadu sólových projektů jednotlivých členů, jako byli či jsou Compay Segundo, Rubén González, Ibrahim Ferrer, Omara Portuondo a další. Na Kubě existovalo množství různých společenství, zvaných Cabildo, jejichž vznik se datuje až do dob španělské
kolonializace.

V klubu Buena Vista působili ve 30. a 40. letech 20. století prominentní hudebníci, jako např. hráč na basu Cachao López a kapelník Arsenio Rodríguez. Rubén González, který účinkoval i na nahrávkách obnoveného Buena Vista Social Clubu, charakterizoval tuto dobu jako období skutečného hudebního života na Kubě, kdy se nedalo vydělat mnoho peněz, ale každý hrál, protože skutečně chtěl. V té době se také objevilo jazzem ovlivněné mambo, charanga a taneční formy jako pachanga a cha-cha-cha. Docházelo také k rozvoji afrokubánských hudebních stylů, jako jsou rumba a son, ze kterého se přispěním Arsenia Rodrígueze (užitím dalších nástrojů) vyvinul son montuno.

Na jediném koncertě v České republice ožije tato hudba v populárním brněnském Sono Centru počátkem února 2019. Návštěvníky čeká 1,5 hodinový karneval kubánské hudby ve všech jejích podobách. Hudební a taneční show Pasión De Buena Vista shlédlo již 600000 diváků ve 35 rozdílných zemích na více než 600 představeních. Na podiu se představí 15tičlenný soubor s vynikajícími zpěváky Felicitou-Ethel Frias Pernií, Alfredem Monterem-Mojenou a Josem Guillermem Puebla Brizuelou. Tance zajišťuje známý taneční soubor El Grupo De Bailar tančící ve více než 150 barevných kostýmech. Koncert doplňuje propracovan&aacu te; světelná show.

A co na projekt Pasión De Buena Vista řekli novináři?

„Chytlavé salsové rytmy, měkké rumba zvuky, atraktivní bolero melodie. Pasión de Buena Vista přivezla ten nejvybranější vkus na německou premiéru!“ (-Mannheimer Morgen, Germany-)

“ Kus kubánské duše, Pasión de Buena Vista představuje starou kubánskou tradici s moderními vlivy ostrova v Karibiku“. (-El Mundo, Spain-)

„Pasión de Buena Vista dostala Londýn kubánským kouzlem! To nejlepší z kubánské a latinskoamerické hudby !“ (-London Daily News, United Kingdom-)

„Omamná vůně Kuby “ (-Fyns Amts Avis, Denmark-)

 

Videa :

 

Pasión de Buena Vista

4.2.2019 od 19 hodin

Sono Centrum, Veveří 113, Brno

www.brnokoncert.cz

Předprodej zajišťuje Ticketmaster, Goout a pokladna v Sono Centru

Kateřina Červinková

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..