Letní slavnosti staré hudby lákají na taneční „Večer pro krále“

Kupte letos k vánocům lístek na tanečně hudební představení! Předprodej na srpen 2019 již od 27. listopadu 2018!

Letní slavnosti staré hudby již nyní nadělují vánoční dárky. Renomovaný hudební festival, který v příštím roce oslaví 20 let, odtajnil jeden z vrcholů nacházejícího ročníku a zahájil speciální vánoční předprodej. Zájemci tak mohou svým blízkým nadělit pod stromeček unikátní výpravu do Francie před třemi staletími. Hudebně-taneční představení „Večer pro krále“, které bude 6. srpna v pražském Rudolfinu slavnostní tečkou za jubilejním ročníkem festivalu, čerpá z bohatství francouzské barokní opery 18. století. Mnohé ze skladeb byly uváděny u královského dvora ve Versailles a jejich autoři, J.-Ph. Rameau, J.-J. C. de Mondonville či J.-M. Leclair, komponovali přímo pro krále Ludvíka XV.

 Večer pro krále je vystavěn na tématu milostného příběhu a představí vrcholné pěvecké a taneční umění. Renomované sólisty, sopranistku Katherine Watson a tenoristu Reinouda Van Mechelena, doprovodí Collegium Marianum, tanečních partů se ujmou Anna Chirescu a Artur Zakirov. Jedinečnou choreografii pro toto představení sestaví umělecká vedoucí souboru Les Cavatines Natalie van Parys, specialistka na barokní tanec a choreografii.

Online rezervace a předprodej vstupenek na slavnostní závěrečný koncert festivalu začíná dnes 27. listopadu. Vztahuje se na něj speciální „Vánoční akce – sleva 20 %“, která platí pouze do 31. 12. 2018. Pořadatel dále nově nabízí dárkové poukazy na vstupenky na Letní slavnosti staré hudby v hodnotě 500, 1000, 2000 a 5000 Kč. Více informací na www.letnislavnosti.cz.

 Komponovaný program vypráví příběh osudové lásky. Vášnivý cit, jenž k sobě pojí dva pěvecké protagonisty, je záminkou k návštěvě fantaskních krajin. Dvojice tanečníků pak ilustruje city a emocionální zvraty vyjádřené ve zpívaných částech a plní roli jakéhosi stínového příběhu, v němž se před zraky diváků odvíjí skryté představy a obavy protagonistů. Tanec dodává příběhu alegorický, poetický a nadzemský rozměr. Večer nabízí propojení těch nejoblíbenějších témat, která se v dílech tohoto období pravidelně objevují, a nelze je proto opomenout. Patří k nim hudební a taneční ztvárnění námětů, jako je pastorále, bouře, peklo a samozřejmě láska s celou škálou emocí a vášní, které jsou s ní spojovány.

Světové umělkyni Anně Chirescu sice nevidíme do obličeje, ale je to zaručeně ona!

Projekt je součástí víceleté programové linie připravované ve spolupráci s prestižním Centrem barokní hudby ve Versailles (Centre de musique baroque de Versailles), na níž se podílí také Francouzský Institut v Praze.

Úterý 6. srpna 2019, 19.30

Rudolfinum, Dvořákova síň, Praha 1

Večer pro krále

Příběh osudové lásky na motivy francouzských barokních oper

Hudebně-taneční představení (J.-Ph. Rameau, J.-J. C. de Mondonville, J.-M. Leclair)

Katherine Watson – soprán
Reinoud Van Mechelen – tenor
Anna Chirescu a Artur Zakirov – barokní tanec
COLLEGIUM MARIANUM
Jana Semerádová
– umělecká vedoucí
Natalie van Parys – choreografie, umělecká vedoucí souboru Les Cavatines

Chantal Rousseau – taneční kostýmy
Vladimír Malý – světla

Artur Zakirov v civilu a s obličejem přímo detailním

 Vstupenky a poukazy je možné rezervovat i zakoupit online přímo na www.letnislavnosti.cz. Rezervované vstupenky je možné vyzvednout a zaplatit ve Festivalovém centru, nebo zaplatit kartou online. Seznam dalších předprodejních míst na www.colosseumticket.cz. Festivalové centrum na adrese GALERIE 1 ve Štěpánské 47, Praha 1 je otevřeno každou středu (do 19. 12. 2018) od 10.00 do 18.00 hodin.

Pořadatel: Collegium Marianum – Týnská škola

Spolupořadatel: Nadace Collegium Marianum

Festival je členem European Early Music Network (REMA).

 

Silvie Marková & Anna Vašátková

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..