Taneční příběh Vánoční koleda

Kouzlo Vánoc ve známém Dickensově příběhu

Vánoční koleda

V historické budově Šaldova divadla uvede liberecký baletní soubor již tento pátek 16. listopadu 2018 svoji první premiéru v sezóně – taneční příběh Vánoční koleda.

Titul vhodný pro nadcházející adventní čas připravil hostující choreograf Richard Ševčík. Inspiraci k vytvoření tanečního příběhu čerpal ze stejnojmenné útlé povídky anglického spisovatele Charlese Dickense, od jejíhož vydání v listopadu roku 1843 uplyne 175 let. Dojemný příběh, ke kterému se stále čtenáři po celém světě s oblibou vrací, byl zpracován v řadě adaptací včetně filmu, baletu, opery či muzikálu. Liberecká Vánoční koleda bude uvedena v české premiéře a přinese na jeviště sdělení, že štěstí nespočívá v hromadění majetku, ale v porozumění a v lásce k lidem.

Příběh začíná na Štědrý den, kdy se chamtivému staříkovi Vydřigrošovi (přeloženo z anglického originálu Scrooge) zjeví duch zesnulého obchodního společníka. Ten pronese varování, že Vydřigrošova duše nikdy nenajde klid, pokud on sám nezmění své hamižné způsoby a nestane se lepším člověkem. O to, že se v něm ozve svědomí, se přičiní tři duchové, kteří mu ukážou obrazy z jeho minulosti, přítomnosti a budoucnosti. Poskytnou mu možnost nápravy. Snad zlému lakomci spadnou klapky z očí a rozhodne se pro zásadní život ní změnu…

Režisér a choreograf liberecké Vánoční koledy, dlouholetý sólista v Divadle J. K. Tyla v Plzni a držitel Thálie za rok 2014 Richard Ševčík pracoval s libereckým baletním souborem poprvé. Svoje předchozí celovečerní balety s úspěchem uvedl v Plzni. Nadšení z nově vznikajícího představení přenesl Richard Ševčík i na liberecké tanečníky a celé zkoušení provázela přátelská atmosféra.  Dějovou linii příběhu citlivě vystavěla autorova žena Kateřina Ševčíková. Originální hudbu k Vánoční koledě složil pozounista a skladatel Jan Matásek. Hudbu k baletnímu představení ještě nikdy nekomponoval. Díky nabídce choreografa Richarda Ševčíka získal novou a inspirativní zkušenost. Celovečerní hudební forma se pro Jana stala výzvou a možností, jak si plnit své skladatelské sny! Jan Matásek je dvorním skladatelem a rovněž hercem Divadla Minor a spolupracuje s řadou dalších divadel po celé České republice. Výpravné dobové kostýmy k Vánoční koledě navrhl vynikající a zkušený výtvarník Tomáš Kypta, autorem scény je Luděk Hora. Tým inscenátorů doplňuje Jakub Mareš a Vratislav Mikan, kteří svými projekcemi a světelnými efekty navodí tu správnou tajuplnou atmosféru viktoriánské Anglie.

V hlavní roli starého lakomce Eduarda Vydřigroše se divákům představí dlouholetý člen baletního souboru, vyzrálý a přesvědčivý interpret dramatických rolí Jaroslav Kolář a talentovaný australský tanečník Rory Ferguson, jenž na sebe v loňské sezóně upozornil nominací na Cenu Thálie za roli důstojníka Pavla Maliny v Petrolejových lampách.

Velkou taneční příležitost dostanou i ostatní členové baletního souboru, protože o herecky a tanečně rozmanité postavy nebude ve Vánoční koledě nouze! Klíčové role odehrají i děti, tolik nepostradatelné v Dickensově dojemném příběhu.

Druhá premiéra tanečního příběhu se uskuteční 25. listopadu 2018. Pak baletní soubor uvede Vánoční koledu do konce roku celkem třikrát, a to 2., 8., a 22. prosince 2018.

Jan Matásek

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..