Cirk-UFF 2018

8. ročník trutnovského svátku nového cirkusu přiváží letos do Česka renomované zahraniční soubory, ale i horkou novinku od protinožců

 Osmý ročník trutnovského svátku nového cirkusu přiváží letos do Česka renomované zahraniční soubory, ale i horkou novinku od protinožců. V rámci projektu „Czech showcase“ rovněž nabídne festival přehlídku všech zásadních místních počinů tohoto žánru. Festival Cirk-UFF proběhne jako každoročně v trutnovském polyfunkčním divadle Uffo, šapito i ulicích města od čtvrtka 31. května do neděle 3. června.

Letošní výběr zahraničního programu byl oproti minulým letům komplikovanější. „Již vloni v létě probíhal v našem divadle Uffo rezidenční pobyt mezinárodního souboru Fauna Circus. Ten následně se svým představením Fauna, odhalujícím prapodstatu lidského chování, získal na edinburském Fringe festivalu nejprestižnější možné ocenění Total Theatre,“ představil jednu z nejočekávanějších událostí letošního ročníku ředitel festivalu Libor Kasík. Zároveň také doplnil, že se v tomto projektu sešli špičkoví performeři ze souborů Gravity & Other Myths, NoFit State Circus, Seven Fingers a Poivre Rose.

Dalším velkým tahákem měl být australský soubor Circa s inscenací Humans. „Po loňském neobyčejném úspěchu představení Backbone věhlasného australského souboru Gravity & Other Myths jsme stáli před nelehkým úkolem. Snad ani nešlo o překonání minulého ročníku, spíše o to, jak se k němu alespoň kvalitativně přiblížit.  Volba tedy vloni na podzim padla na neméně známý australský konkurenční soubor Circa.. Ten však svou účast v únoru neočekávaně zrušil, což nás postavilo d o nezáviděníhodné situace. Krize ale může znamenat příležitost, já věřím, že jsme ji využili a místo Humans přivážíme více než adekvátní náhradu,“ nastínil naštěstí již překonané komplikace ředitel Kasík. Namísto jednoho souboru tak Cirk-UFF přiváží soubory dva, a to mezinárodní projekt 360 Allstars a australské uskupení Time in Space. „360 Allstars je celosvětově velmi úspěšný projekt, například na Adelaide Fringe druhé nejprodávanější představení. Jedná se o spolupráci mistrů různých oborů, jako jsou cyr wheel, bmx, basketbal, break dance, bicí a rap. Není úplně jednoduché zařadit toto show do konkrétní škatulky , ale sami protagonisté jej označují jako street cirkus, byť představení odehrajeme v Uffu,“ popsal další z lákadel letošního ročníku Kasík.

Úplnou a zcela horkou novinkou pak bude velmi mladý soubor Time in Space s představením The  Displaced. „Měl jsem možnost vidět je v březnu v Adelaide a bylo mi hned jasné, že jej musíme získat. Soubor je velmi mladý, stáří členů se pohybuje mezi 16 a 24 lety. Jejich schopnosti jsou ale pozoruhodné a jak soubor, tak i samotné představení mají vskutku velký potenciál,“ naznačil Kasík, co je možno očekávat od australských mladíků.

Festival Cirk-UFF proběhne jako každoročně v trutnovském polyfunkčním divadle Uffo, šapito i ulicích města na přelomu května a června, tentokrát od čtvrtka 31. května do neděle 3. června. Kromě zahraničního programu nabídne kompletní přehlídku české novocirkusové scény a bohatý doprovodný program –  například včetně koncertu mezinárodně úspěšné skupiny Mydy Rabycad.

 

Kompletní program je k nalezení na www.cirkuff.cz.

Více na:  www.uffo.cz

 

Gabriela Kůsová

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..