Filmový maraton v Brně

Vítěz prvního filmového festivalu v Brně se může probít až do Cannes!

 

Vítěz filmového maratonu v Brně se může probít až do Cannes

V celosvětovém finále největší mezinárodní soutěže v natočení krátkého filmu během pouhého víkendu bude mít Česko poprvé dva zástupce. Populární festival 48 Hour Film Project se kromě Prahy o uplynulém víkendu poprvé konal i v Brně. V sobotu 24. června se uskuteční slavnostní promítání filmů – a vítěz se může probojovat až na prestižní filmový festival v Cannes.

Že taková možnost není vůbec nereálná, ukázal minulý ročník. Vítězný film z Prahy s názvem BioBuddy se na festival na francouzské riviéře podíval, když předtím v mezinárodním finále ve Spojených státech skončil druhý. „V Cannes dokonce získal distribuci po Francii, což je ohromný úspěch. Doufám, že i některý brněnský tým prorazí ve světě,“ říká producent David Schöbl, který se dříve festivalu sám účastnil jako filmař a teď ho do moravské metropole přivedl.

Brno se tak zařadilo po bok dalších 135 světových měst, kde se filmaři snaží během pouhých 48 hodin natočit krátký film. Úkol to přitom není vůbec snadný: v pátek večer se všichni dozvědí žánr, jméno postavy, větu dialogu a rekvizitu, kterou musejí do filmu zapracovat. Během hektického víkendu se pak počítá každá vteřina. „Poslední tým odevzdal film pouhé tři vteřiny před vypršením časového limitu,“ vypráví Schöbl.

Do premiérového brněnského ročníku se zapojilo devět týmů nejen z Česka, ale také z Prahy, Opavy, Bratislavy a zúčastnil se také americký režisér. O nadcházejícím víkendu se budou ucházet o celkové vítězství, které jim může otevřít cestu až do Cannes. Brněnské filmy hodnotí mezinárodní porota v čele s americkým hercem Brianem Caspem, který si zahrál například v blockbusteru Hellboy. „Porota je složená z filmových osobností. Porotci se sobotního slavnostního promítání v sále Concert & Culture Hall Radost  zúčastní a filmaři budou mít možnost debatovat s nimi o svých filmech,“ dodává Schöbl.

 

 

Barbora Rosochová

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..