Café NoD čeká v létě 2016 rekonstrukce

Lidé chtějí nové zážitky, nové věci a také nové prostory

 

 

 

Café NoD je podnik mnoha tváří. V poledne si zde můžete pochutnat na vynikajícím obědovém menu, odpoledne si dát v klidném prostředí lahodnou kávu nebo skleničku vína s přáteli a večer si pak naplno užít živou atmosféru zaplněného baru a zařádit si „pod zlatou kostí“. Café NoD je velmi dobře známé nejen všem Pražanům, ale také turistům, pro které je oblíbeným a často vyhledávaným místem. Letos v létě projde celé Café NoD rozsáhlou rekonstrukcí a modernizací, aby i nadále mohlo co nejlépe sloužit všem svým návštěvníkům. Rekonstrukce potrvá od pátku 24. 6. do 25. 7. 2016 a po celou tuto dobu bude kavárna zcela uzavřena pro veřejnost. Na jaké novinky se můžeme v kavárně s velmi bohatou historií těšit?

obr.1archivlinhartovynadace

Café NoD bylo otevřeno v září roku 2000 původně jako internetová kavárna, kterých v té době vznikalo mnoho po celé Praze. V období letních prázdnin probíhaly intenzivní přípravy pod vedením českého umělce Krištofa Kintery, který ve spolupráci s Petrem Jiráskem začal vytvářet koncept nového kreativního prostoru, který později přerostl v Experimentální prostor NoD, tak jak ho známe dnes. Jako první tehdy vznikla právě kavárna a umělecká galerie pod názvem Universální prostor NoD. Kintera a Jirásek vytvořili v kavárně nenapodobitelné prostředí, jelikož většina prvků vznikala jako samostatná umělecká díla z materiálu odkoupeného ze sběrných surovin. Kombinací skla, kovu a všeho ostatního, co zrovna bylo po ruce, vznikal pod rukama obou umělců originální mobiliář budoucí kavárny, nápadité dekorace stěn i samotný barový pult. Dodnes jsou v Café NoD k vidění původní Kinterovy kousky, mezi které patří například dveře s vypouklým sklem vedoucí do Video NoD.

obr.4archivlinhartovynadace

Původní kavárna se však nacházela v prostorách dnešní Galerie NoD, zatímco galerie byla naopak situována v místě dnešní kavárny. Záměr dostat umění co možná nejblíže k návštěvníkům kavárny se ale časem ukázal jako příliš odvážný, a proto došlo k definitivní výměně prostor kavárny a galerie. Kavárna tak získává svůj typický výhled do Dlouhé ulice. V rámci přesunu dochází také k první významnější rekonstrukci, která má kavárnu otevřít širší veřejnosti a udělat z ní vedle uměleckého a kulturního centra i oblíbené a často navštěvované místo.

V průběhu let prošla kavárna řadou malých i větších změn, tou poslední před čtyřmi roky. Tehdy dostalo Café NoD svou dnešní podobu. „Současný interiér jsme dávali dohromady tak trochu v běhu a vlastně jsme ho jako koncept nikdy zcela nedokončili.“ vzpomíná Jaroslav Stanko, ředitel Experimentálního prostoru NoD a dále vysvětluje, proč se letos NoD rozhodl pro tak významnou rekonstrukci: „Po čtyřech letech provozu je vidět značné opotřebení. Někdo by sice mohl říct, že kavárna má pěknou patinu, což je sice pravda, ale zkušenost nám říká, že lidé chtějí nové věci, nové zážitky a nové prostory.“

obr.3archivlinhartovynadace

Architektonický koncept pro nové Café NoD připravilo studio coll coll (collaborativecollective) zastoupené architektem Martinem Gaberlem. Na tuto spolupráci a především na výslednou proměnu se celý tým v čele se Stankem již teď velmi těší: „Myslím, že to byla šťastná volba, protože spolupráce je perfektní a řešení, které pan Gaberle navrhl, kromě toho, že je nanejvýš elegantní, také výrazně zvýší užitnou hodnotu kavárny. Získáme víc míst k sezení v několika sekcích s různým typem nábytku a také lepší obslužnost baru. Atmosféra bude jiná než ta, kterou má současná kavárna, ale věřím, že ji naši fanoušci a hosté přijmou a Café NoD se stane (nebo zůstane) jejich zamilovaným místem.“

Café NoD se ale snaží zlepšovat průběžně a neustále, jak jste si například mohli všimnout především na zdejší kuchyni, která v březnu představila zcela nový stálý jídelní lístek. „Podstatné pro nás bylo dát přednost kvalitě před kvantitou. Proto si většinu věcí děláme sami. Například si pečeme bulky a meleme maso na naše výborné NoD burgery. Salsy, dipy i sladké dorty, to všechno teď vzniká přímo v naší kuchyni.“ říká vedoucí provozu Café NoD Tereza Paletářová, která se snaží celý tým pozitivně motivovat a kavárnu dále rozvíjet. Prozradila také, že jedním z dalších cílů bude rozšířit povědomí o nabídce poledních menu mezi zaměstnance ze širokého okolí, kteří můžou NoD využít pro chutný a rychlý oběd. V rámci rekonstrukce proběhne také přestavba současného baru: „Bar byl totiž při výstavbě koncipován na kavárenský provoz, který v noci nestačí.“ vysvětluje Paletářová a dodává: „Dojde také ke kompletnímu repasování kávovaru, takže vedle příjemného a čistého interiéru budeme moci nabídnout k našim domácím dezertům i výbornou voňavou kávu.“

obr.2archivlinhartovynadace

Použité fotografie: Archiv Linhartovy nadace

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *