V Teplicích i v pražské Hybernii se slavilo jaro

XII. soutěžní festival „Svátek jara 2016“ byl mimořádný a okouzlující

 

 

 

 

Vystoupily zde ty nejlepší soubory z Čech, Slovenska, Polska, Ruska a  Ukrajiny.

28.3. proběhla v teplickém domě kultury soutěž v jednotlivých nominacích. Ve folklórní kategorii se představily tyto soubory: Ukrajinský folklórní soubor „Džerelo“, Slovenský soubor písní a tanců „Dúbravček“ ,Originální taneční skupina „Andalucia“, také se Slovenska.Současnou choreografii představil několikanásobný laureát festivalu – pražská taneční škola „Sen“.Dokonalé provedení baletu předvedla studentka z ruského Balašova – Evgeniia Perova.Hudební soutěž byla obzvlášť výrazná:dynamický a exotický rytmický soubor „Hakuna Matata“, Česká republika,“Mozart – junior kvartet“, Česká republika,Orchestr hudební školy z Polska,Symfonický mládežnický orchestr republiky Tatarstán, Rusko.

31.3. přivítalo všechny účastníky četné publikum na gala koncertu, který se konal v Divadle Hybernia. Panovala zde radostná atmosféra, která souzněla s náladou většiny lidí radujících se ze začátku vytouženého jara.

Náladu a tempo koncertu rozproudil rytmický soubor „Hakuna Matata“ z Jindřichova Hradce se svojí indiánskou skladbou.Sólový zpěv  v podání Kateriny Pochopmove pohladil po duši.Folklórní soubor Dubravček ze Slovenska nám připomněl, že lidové tance jsou často mladými diváky neprávem opomíjené, přestože jsou krásné.Bratislavský soubor Andalucia přinesl španělské rytmy a zanechal v nás hluboký umělecký dojem. Krásné kostýmy symbolizující Španělsko doplnil živý zpěv a člověk nabyl dojmu, že se právě ocitl v emocemi nabité ulici našich jižních sousedů. Největším oceněním je, když divák nechce, aby tanečník odcházel, a myslím si, že toto pro soubor Andalucia rozhodně platí.Ruský tanec souboru Džerelo nám připomněl ruské pohádky.V energické náladě pokračovalo vystoupení „Rock´n´Roll v podání souboru „Sen“.Povznést diváky do světa krásy a ladnosti se podařilo ruské baletce Evgenii Perové z ruského města Balašov.

Sólové provedení variace „Kitri“ z baletu Don Quijote pomalu přeneslo koncert z choreografické nominace do hudební.Pro milovníky vážnější hudby přinesl zklidnění smyčcový kvartet č. 3. v podání Mozartova junior Kvartetu ze ZUŠ Střezina.V příjemné atmosféře  odehrál polský orchestr Wieslawa Nizia Soul Bosa Nova (Quincy Jones) a Rock and Roll.Mládežnický symfonický orchestr z Tatarstánu pod vedením dirigenta Michaela Mosenkova přesvědčil o svých kvalitách neuvěřitelným výkonem mladých umělců,čímž sklidil i dlouhý potlesk od publika. V mistrovském provedení bylo možné slyšet díla jako:Masquerade Suite od Arama Khachaturiana, Astor Piazzolla – Libertango, nebo Maďarský tanec č. 5 od Johannese Brahmse.Vyvrcholením festivalu bylo, dle tradice, společné finále.

Mladí hudebníci z různých zemí odehráli, pod taktovkou Michaela Mosenkova festivalovou hymnu.Nejvyšší ocenění festivalu „Grand Prix“ a grant ve výši 4.500 EUR byly slavnostně uděleny Mládežnickému symfonickému orchestru republiky Tatarstán.Festival zakončil jeho patron, europoslanec Ing. Jaromír Kohlíček.Vedoucím poroty byl Doc. Mgr. Jan Mária Dobrodinský a národní umělkyně Mgr. Miroslava Pešíková.Záštitu nad festivalem drží Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová, hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček a primátor statutárního města Teplice Jaroslav Kubera.

Záznam z živého vysílání najdete na stránkách http://www.forum-festival.com/cz

Na závěr bychom rádi pozvali všechny na další festival “Rozkvetlé Čechy”, který proběhne 3. 5. V domě kultury v Teplicích a 5. 5.  Vyvrchoplí gala koncertem v pražském divadle Hybernia. Diváci se mohou opět těšit na multižánrové vystoupení v podání dětských uměleckých souborů z Ukrajiny, Polska, Slovenska, Izraele a České republiky

DSC_0732 DSC_0733 DSC_0742 DSC_0745 DSC_0750 DSC_0751 DSC_0773DSC_0756 DSC_0763 DSC_0767 DSC_0768 DSC_0770 DSC_0780 DSC_0786 DSC_0788 DSC_0789 DSC_0790 DSC_0795 DSC_0802 DSC_0803

DSC_0805 DSC_0808 DSC_0810 DSC_0811 DSC_0816 DSC_0817

Foto: Eva Smolíková

Eva Smolíková, Eva Čechurová

Taneční magazín

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..