Michal Jančařík vandruje Šumavou ze západního cípu až k jihu

Nová publikace Správy NP Šumava provede turisty po nouzových nocovištích. Michal Jančařík pokřtil novou publikaci nazvanou „Vandr Šumavou“. A kde by tančil?

Zeptali jsme se ……

Mají zarytí milovníci tance možnost zatančit si na nějaké akci či v hospodě během putování Šumavou?

Michal Jančařík:

„Na Šumavě by se i během mého vandru dalo tančit na Modravě ve Spolkovém domě. Má sál v suterénu, a to velmi velkorysý. Tančit by se rozhodně dalo i na velké terase hotelu Alpská vyhlídka na Bučíně. Výhled na Alpy v podvečer by byl opravdu  působivý. Budu tam takovou akci panu provozními někdy muset navrhnout…“

Týdenní pěší výlet ze západního cípu národního parku Šumava až k jihu absolvoval v létě loňského roku známý moderátor Michal Jančařík. K přespání vždy využil nouzová nocoviště, která představuje v nové publikaci nazvané Vandr Šumavou.

„Tento nápad, projít si Šumavu a využít tu skvělou možnost přenocovat v samotném srdci šumavské přírody, ve mně zrál pár let. Loni jsem se rozhodl tento výlet absolvovat s tím, že ho celý převedu na stránky knihy, která bude sloužit jako turistický průvodce pro ty, kteří si tu Šumavu chtějí užít úplně maximálně,“ vysvětluje autor brožury Michal Jančařík.

foto_Michal_Fanta

Drobná knížka na osmdesáti stranách představuje nejen samotná nouzová nocoviště, kterých je na území Národního parku sedm, ale také popis celé cesty mezi nimi včetně turistických map a fotografií.

foto_Jan_Dvořák2

„Tento výlet stojí za to. Jednotlivá nocoviště jsou totiž rozmístěna zhruba dvacet kilometrů od sebe a to tak, že se turista za den přemístí z jednoho k druhému a za ten den si užije šumavských krás do sytosti. Velkým zážitkem je ale samotné přespání na nouzovém nocovišti, v jedinečné přírodě. To má neopakovatelnou atmosféru, která se ale na papír moc převést nedá a to si musí každý zažít sám. A právě tato publikace by mu mohla být dobrým průvodcem nebo tím, co ty, kteří se teprve rozhodují, přesvědčí,“ dodává Michal Jančařík.

Nouzová nocoviště vytvořila správa Národního parku Šumava v roce 2008. Jsou v provozu celoročně a každou sezónu v nich přenocují stovky turistů.

„Nouzová nocoviště jsou nedílnou a současně velmi důležitou součástí turistické infrastruktury Národního parku Šumava. Mnozí o této možnosti, jak poznat Šumavu, už vědí, ale pro některé to je stále, i po osmi letech provozu, novinkou. Proto jsem rád, že vznikl tento průvodce, kterým se určitě mnozí turisté nechají inspirovat. Psal ho totiž člověk, který si je všechny prošel a tu Šumavu si zažil, jak nejlépe mohl,“ říká ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený. Nová publikace Vandr Šumavou je k dispozici ve všech informačních střediscích Správy NP Šumava.

foto_Jan_Dvořák_4
Nejvytíženějšími jsou nouzová nocoviště na Poledníku, na Modravě a na jihu také Pod Plešným jezerem a v Novém Údolí. Přes léto je hojně využívané také nouzové nocoviště na Bučině. Všechna slouží pouze jako nocoviště, tedy pro přespání. Kempování je zde zakázáno, stejně jako rozdělávání ohňů, kromě Poledníku, kde je k dispozici venkovní krb. Brožuru pokřtil hudebník Vladimír Brabec.

foto_Jan_Dvořák_3

Text: Jan Dvořák, Taneční magazín
Foto: Jan Dvořák, Michal Fanta

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..