Zlepší se postavení tanečníků v ČR?

Unie tanečníků a performerů se představuje

 

 

1

24.6. 2013 oficiálně vzniká Unie tanečníků a performerů. Ředitel UTP, Milan Odstrčil, si klade za cíl  zlepšovat postavení tanečníků v ČR. Unie bude pomáhat profesionálním pohybovým umělcům a tvůrcům.

Situace v ČR se pro profesionální tanečníky zatím zdá naprosto zoufalá. Tanečníci jsou nuceni uzavírat smlouvy na určitý počet představení, mnohdy zkouší i několik měsíců zdarma, v případě zrušení představení tanečník neobdrží žádný honorář. Profesionální tanečník musí také běžně mít dvě až tři zaměstnání, aby vůbec mohl zaplatit své složenky. Tento systém by vedl k postupnému vymizení „profesionálů“ z české scény.

V zahraničí je tanečník považován za profesi stejně tak cennou, jako ty ostatní, v případě zranění, nebo ukončení své činnosti pobírá důchod.  Může se pak také věnovat ještě nějaké další činnosti.  V ČR tato praxe zatím vůbec neexistuje, lidé, kteří své profesi dají všechno, v případě zranění končí svoji kariéru bez peněz.  Stát nenese žádnou zodpovědnost a nepřebírá žádnou péči o profesionály.

Sdružení Vize  tance a Taneční sdružení ČR se  snaží o zlepšení podmínek pro tanečníky, jejich rekvalifikaci a pomoc  při startu nové kariéry.
Unie tanečníků a performerů tyto snahy podporuje, ve spolupráci s těmito subjekty se ale narozdíl od nich zaměří individuálně na konkrétního jednotlivce, bude  se snažit  alespoň částečně suplovat roli státu a ve spolupráci s dalšími subjekty působícími na poli zabezpečení taneční profese zprostředkovat pro tanečníky například výhodné dlouhodobé spoření na další rekvalifikaci či jim vyjednávat speciální rekvalifikační kurzy.

UTP se zaměřuje na taneční umělce všech odvětví jako tanečník, performer,

pohybový interpret, choreograf-režisér-dramaturg a skrze své zkušenosti a kontakty jim umožňuje věnovat se výhradně umělecké činnosti.

 2

 Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..