Proč ženy milují orientální tanec?

Již mnohokrát  jsem slyšela z úst žen, které začaly tančit orientální tanec, stejnou větu:  “Já jsem začala tančit a tento tanec mě úplně nadchnul, jako nikdy žádný jiný. Cítím se sama sebou.“  Toto mne nutí k zamyšlení…

Co je  ono kouzlo orientálního tance, které si už podmanilo tolik žen? Není to jen móda, není to ani kvůli mužům. Původně totiž ženy v harému tančily tento tanec pro své potěšení v dlouhých chvílích a nikoliv proto, aby sváděly muže.  Tak co je to tedy?

Krouživými pohyby se totiž nenásilnou formou dostáváme hlouběji do svého nitra, tedy samy k sobě. Poznáváme samy sebe, své emoce i to, kým vlastně doopravdy jsme. Čili protančíme se k hluboké moudrosti své ženské podstaty. Ženy touží projevit svou celistvost a nezávislost a tančí. Dávají tím také najevo, že se cítí naplněné, silné, oslavují krásu a lásku, s níž ochranitelsky pečují o své děti.

 

Své myšlenky a pocity vyjadřují pohybem. Vyzkoušet si rozdílné projevy ženskosti a v tanci prožívat rozličné ženské role, to má přímo terapeutickou hodnotu. Ženy si tancem dokonce mohou odhalit vlastnosti až božské, které v sobě ukrývají. Tanec dovoluje odhodit zábrany a pozapomenout na každodenní povinnosti. Pohybem v rytmu bubnů se podvolujeme okamžiku a otevíráme se hlubokému prožitku. Z takového prožitku načerpáme moc a sílu, protože nám odhaluje hluboko zasuté pravdy a moudrost, již ukrývá naše duše.Toto obnovení spojení s vlastním duchovním nitrem dodává mimořádnou energii a pocit síly. Při tanci ženy rozproudí a uvolňují energii a sílu z hloubi svého nitra. Budeme-li žít naplno a stejně opravdově se věnovat tanci, dojdeme k novému poznání vlastního nitra a k pocitu naplnění.

Zřejmě toto je tedy odpověď  na otázku, co nás ženy tak přitahuje k břišnímu tanci, o kterém se říká, že je spjat se zemí. (Např. při baletu tanečníci spíše budí dojem, že plují  vzduchem).

Možná stojí za to, začít  tančit už dnes, co říkáte, milé ženy?

 

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..