Krása a tajemství japonských kimon v Praze

Park před pražskou Portheimkou ožije přehlídkou kimon

Krásu a tajemství japonských kimon ukáže ve čtvrtek 21. září v parku před pražskou galerií Portheimka Kimono show, ojedinělá komentovaná módní přehlídka. Na molu se představí výjimečné vintage modely z 20. a 30. let minulého století a z let poválečných  – takzvaného „barevného období”, kdy se japonská společnost otevřela evropské kultuře. Za přehlídkou stojí významná japonská stylistka Kumie Holý, která mimo jiné pracovala i pro japonské filmaře. Kimono show začíná ve 20 hodin, vstupné je zdarma.

„Chceme ukázat zejména modely z 20. a 30. let minulého století, tedy z doby, kdy na japonskou módu výrazně působily evropské vlivy a objevovaly se v ní prvky secese a Art deco,“ říká Kumie Holý. „Japonky v té době zažívaly první vlnu emancipace. Jejich kimona hýřila okázalou pestrobarevností a vzorováním. Vycházela z několikasetleté tradice, a přitom byla nově extravagantní, šlo v podstatě o revoluční přístup, ale i zcela nový design,“ popisuje.

“Kimono není jen dámské oblečení, ale umělecké dílo. A není to jen otázka módy. Je to životní styl,” pokračuje Kumie Holý, manželka japonologa a dřívějšího ředitele českého centra v Tokiu Petra Holého, který v japonské metropoli žije již dvacet let. “Chceme také návštěvníkům ukázat, že i japonské kimono může být zpestřením jejich každodenní módy. Že kimonová kultura není cosi upjatého a vhodného jen ke slavnostním příležitostem, ale je to věc stále živá a inspirující,” dodává.

“Rádi dáváme prostor nevšedním a zajímavým akcím, které kulturu ukazují i jinak než je v uměleckých galeriích běžné. A Kimono show je jedna z nich,” říká ředitelka Galerie Portheimka Jaroslava Malíková.

Kumie Holý měla ke kimonové kultuře blízko již díky své babičce, která toto tradiční japonské oblečení ručně šila. A take díky matce, jež byla profesionální stylistkou. Specializuje se zejména na modernistické retro kusy kimon z 20. a 30. let minulého století. V Japonsku Kumie pracuje ve specializovaném salónu, kde ženám radí, jak kimono oblékat. V Praze je spoluzakladatelkou spolku Momi, nazvaném podle vzácné šarlatové látky na kimona.

Některá vintage kimona, kabelky a vějíře ze sbírky Kumie Holý bude možné na akci také zakoupit.

Magdalena Bičíková

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..